Ne moramo o razgraničenju, nećemo o priznanju

3.10.2018 5:45:56
Broj pregleda: 148
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ne moramo da pričamo o razgraničenju, ali sigurno nećemo ni o priznanju nezavisnosti Kosova, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić o mogućnostima nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Zamrznuto Kosovo” znači i zamrznuta Srbija”.

kosovo priština zastava albanci zastava kosova srbija kosovska mitrovica

Kaže i da ne misli da je kraj priči o razgraničenju, komentarišući izjavu predsednika Republike Aleksandra Vučića u Moskvi da nema više šta da se priča o razgraničenju, s obzirom da su to odbacile i zemlje EU, ali i Srbi i Albanci”.

Dačić primećuje da drugog predloga nema, pa stoga i smatra da priča o razgraničenju nije završena, jer, kako navodi: Mi ne priznajemo jednostrani akt Prištine o proglašenju nezavisnosti, ali smo spremni da se razgovara o kompromisu, i ako je on u zajedničkom interesu i obostrano prihvatljiv mi smo spremni da ga prihvatimo”.

Gostujući u emisiji Pravi ugao”, Radiotelevizije Vojvodine,srpski vicepremijer je na pitanje da li je razgraničenje” druga reč za kompromis, odgovorio: Ne mora da bude, ali ne znam šta je još neko predložio”.

Vicepremijeru je razumljiva velika doza rezigniranosti predsednika Vučića, jer, podseća, svih ovih godina su predstavnici međunarodne zajednice govorili da treba da se dođe do nekog dogovora, odnosno da se postigne neka vrsta pravno obavezujućeg sporazuma.

I sada kada je neko izneo neki predlog ođednom je usledila salva osuda sa određenih pozicija, a koja je za mene licemerna”, kaže Dačić, te poručuje: U redu nećete to, kao što je sad rekao Vučić, ne moramo o tome da pričamo a o čemu ćemo da pričamo? O priznanju Kosova nećemo sigurno”.

Na insistiranje novinarke da precizira ideju razgraničenja, i da li ona podrazumeva priznavanje onoga što ostane ispod crte i što će se ubuduće zvati Republika Kosovo”, Dačić je odgovorio da o tome razgovori nisu ni počeli.

Da bude tačno, precizno šta se sve dešavalo, koliko ja znam, o tome je tek trebalo da se razgovara. Zato je predsednik Vučić rekao da je ta ideja propala u tom smislu, jer nema podrške za tu ideju. Ja moram da kažem da su SAD, i EU, Francuska, Rusija, veoma zainteresovane za to da se postigne dogovor između Beograda i Prištine”, rekao je on.

Dačić je ponovio da, iako je inicijativa o razgraničenju naišla na osporavanje i u Srbiji (gde je protiv opozicija i SPC) i u Prištini (gde je protiv i premijer), drugačiji predlog ne postoji.

Sa jednog aspekta može da izgleda da je zamrznuti konflikt bolje reššenje za Srbiju, naročito što bi još zemalja moglo da povuče priznanje Kosova, tako da će na kraju taj broj pasti ispod polovine članica UN”, rekao je odgovarajući na pitanje o tome kome bi odgovarao zamrznuti konflikt.

Kaže, međutim, da bi u tom slučaju bilo više rizika.
Povezane vesti