NIJE VAM ŠKOLA NOĆNI KLUB Direktorka koja se bori za KODEKS OBLAČENJA đaka

17.5.2018 0:15:56
Broj pregleda: 80
Podeli Tvituj Podeli na G+

Mole se moji prelepi učenici kojima se ponosim da obrate pažnju na dužinu bermuda i majice na bretele i pirsing. Mi smo primer drugima i neka tako i ostane. Vaša direktorka prof. dr Nada Trifković”.

Ovako glasi natpis koji nas je dočekao na ulazu u Medicinsku školu Beograd”, gde se sada već nadaleko čuvena direktorka duže od tri godine trudi da provokativnim natpisima učenicima ukaže da škola nije noćni klub”.

Bilo je slučajeva kada dođe maj, pa učenici, a pogotovo maturanti, krenu sa nečim što više nismo mogli da tolerišemo: dolaze u papučama i bermudama, bez bretela i grudnjaka, da se vide tetovaže, silikoni i pirsinzi. Prvo smo pokušali usmeno to da rešimo, pozivajući se na neke pravilnike, ali kako je došlo do granica vulgarnosti, odlučila sam da im napišem obaveštenje, gde bi shvatili da to nije hir direktora, već se određen nivo mora zadržati priča Nada Trifković, koja se prijatno iznenadila što su učenici i roditelji to prihvatili.

Iako se prvo u nizu obaveštenja munjevito širilo putem društvenih mreža i dospelo i do medija, direktorka se potrudila da ono ne postane mrtvo slovo na papiru, pa je usledilo i drugo, treće

Svake godine se trudim da to održim, da i oni jedni druge upućuju na to. Često im i sama objašnjavam da moraju da poštuju poziv koji su odabrali i školu koja ih za to priprema, kao i sebe. Pirsing i veštački nokti su ovde i iz higijenskih razloga zabranjeni, naši učenici idu na klinike i rade direktno sa pacijentima ističe ona.

Isto tako važna, ali i podjednako problematična im je komunikacija.

Rečenice su im sve češće nedovršene, ili se završavaju psovkom! Tokom odmora ih kroz prozor čujem kako svašta pričaju i kako se izražavaju, čak su devojčice gore od dečaka. Onda priđem učenici i pitam je da li si to mogla drugačije da kažeš, da budeš ženstvena, je l& misliš da je pristojnost prevaziđena” kaže Trifkovićeva.

Osvrt na direktorkinu biografiju pruža odgovor na pitanje kako uspeva da u školi održi i disciplinu i komunikaciju a da ujedno i škola i direktorka imaju najvišu eksternu ocenu.

Kada se potpišem kao profesor doktor, svi misle da je reč o medicini, a ja sam zapravo završila Filozofski fakultet, zatim specijalizaciju na FON-u za menadžment u obrazovanju, pa doktorirala na Učiteljskom. Takođe, pre Medicinske škole radila sam dugo u vojno-školskom sistemu i gledam da sve svoje znanje implementiram zaključuje direkorka.

BORBA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Rezultati mogu da se očekuju tek kada se učenicima uđe u njihov svet. Tako je sa komunikacijom, oblačenjem, ali i sa nasiljem. Zbog toga smo formirali školski tim za prevenciju vršnjačkog nasilja. Dali smo im kancelariju i kutiju za anonimne prijave i jednom nedeljno se sastajemo i otvaramo je, razgovaramo

PREDAVANJA ČAK I O TERORIZMU

Prošle godine smo počeli saradnju sa Fakultetom bezbednosti i pripadnicima MUP-a, održali smo seriju predavanja o posledicama naizgled bezazlenog nasilja, ali i da bismo pripremili učenike za razne situacije u školi i van nje, tako da smo dosta govorili i o terorizmu.
Povezane vesti