Nikolić: Rekao sam da papa ne može da dođe bez odobrenja SPC

12.7.2018 14:16:01
Broj pregleda: 47
Podeli Tvituj Podeli na G+

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je 2016. godine pozvao papu Franju da poseti Srbiju.

Međutim, kako je naveo, u tom pozivu je naveo da do posete može doći samo ako se sa tim saglasi i SPC.

Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav, da do posete pape ne može da dođe pre nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve rekao je Nikolić za Novosti”.

Papa Franja

Reagujući na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o razlozima otkazivanja te posete, Nikolić je kazao da je papu pozvao isključivo u svojstvu predsednika Srbije” kao i da je u pozivu naveo da do posete može doći samo ako se dogovori i susret Franje i patrijarha SPC Irineja jer kako je rekao, papa nije samo državni već i verski poglavar”.

Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznet stav da do posete pape ne može doći pre nego što za to bude dobijena saglasnost i SPC. Obavestili su me da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016. godine kako bi pripremili posetu pape koju on planira za maj iste godine. Reagovao sam odmah i podsetio ih da do posete, pa samim tim i njene pripreme, ne može doći bez saglasnosti SPC rekao je Nikolić za Večernje novosti” od četvrtka.

Nikolić, kako se navodi, ocenjuje da je Dačić, iz njemu poznatih razloga, načinio po državu štetan, nediplomatski potez, iznoseći u javnost deo prepiske predsednika Srbije sa poglavarom Rimokatoličke crkve”.

Ivica Dačić

Ne znam da li je od bilo koga tražio odobrenje da to učini. Od mene nije. Obraćam vam se kako bi srpska javnost imala potpunu informaciju o razlozima koji su me motivisali da pozovem poglavara Rimokatoličke crkve da poseti Srbiju. U tom pozivu naveo sam da ga zovem isključivo u svojstvu predsednika Srbije, a da do posete može da dođe tek ako se dogovori susret pape i patrijarha Irineja, zato što papa nije samo državni već i verski poglavar naveo je nekadašnji šef države.

Nikolić smatra da odnosi sa drugim državama, posebno dogovori koji nisu sprovedeni, ne treba da budu izneti u javnost.

Posebno ako ih iznose neovlašćena lica, bez saglasnosti predsednika Srbije koji ih je inicirao ili u njima učestvovao rekao je bivši predsednik.
Povezane vesti