Novosti: BG će tražiti neograničenu zažtitu za manastire

10.8.2018 19:17:05
Broj pregleda: 52
Podeli Tvituj Podeli na G+

U dijalogu sa Prištinom o sveobuhvatnom rešenju Beograd će insistirati na posebnom položaju SPC u pokrajini, saznaju Novosti.

Priznat položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, kao i da se na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, naći će se među ključnim zahtevima Beograda tokom dijaloga o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa sa Prištinom, saznaju Novosti”.

Osim toga, kako prenose izvori Novosti iz vrha vlasti, naša strana tražiće da u zaštićeni režim uđu još neka kulturna dobra i hramovi SPC, kao i da se SPC omogući da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

U Specijalne zaštitne zone srpske baštine potpadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, koji su pod zaštitom Uneska, ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu, kao i srednjovekovni most Vojnovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjovekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča

Predsednik Aleksandar Vučić je prilikom obraćanja javnosti u utorak najavio da će se videti koliko treba da bude zaštićenih zona, a da imovina SPC nedvosmisleno mora da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi Beograd.

Nova runda dijaloga na visokom nivou očekuje se sledećeg meseca, a prema rečima šefa diplomatije Ivice Dačića, u narednih nekoliko meseci intenziviraće se razgovori za pokušaj pronalaska trajnijeg rešenja za status KiM.
Povezane vesti