O spektakularnom bekstvu francuskog gangstera iz zatvora PRIČA CEO SVET, a ovo su NEVEROVATNI

2.7.2018 12:16:17
Broj pregleda: 177
Podeli Tvituj Podeli na G+

Redoan Faid se našao na naslovnim stranama francuskih, ali i svetskih medija zbog spektakularnog bega iz zatvora. Pri bekstvu su mu pomogli naoružani muškarci, za koje se veruje da su bivši vojnici ili komandosi koji su po njega došli helikopterom, koji su nesmetano spustili u neobezbeđeno dvorište zatvora.

Ko je zapravo Redoan Faid?

Rođen je 1972. godine u ozloglašenom delu Pariza.Tokom devedesetih godina vodio je bandu koja je bila umešana u oružanu pljačku i iznudu u francuskoj prestonici.

Faid je rekao je da je njegov stil života inspirisan hollivudskim gangster filmovima, uključujući i triler Lice sa ožiljkom” sa Al Paćinom u glavnoj ulozi. Posebno voli krimi trilere američkog režisera Majkla Mana, pogotovo gangsterski film Vrelina” iz 1995. godine.

Jednom je čak prišao Manu na pariskom filmskom festivalu i rekao mu: Ti si bio moj tehnički savetnik.” Faid je tvrdio da je desetine puta gledao film kako bi ubrzao svoje veštine pljačkaša banaka.

Godine 2009. je napisao knjigu o svom iskustvu i odrastanju u pariskom podzemlju i tome kako je postao gangster. Tvrdio je tada da je okrenuo leđa kriminalu, ali je godinu dana kasnije opet uhapšen zbog umešanosti u pljačku.

Francuska policija mu je dala nadimak L&Écrivain” Pisac”, zbog njegove autobiografije.

Jedan od njegovih supervizora iz zatvora je rekao da on nikada nije ulazio u sukobe sa čuvarima, ali da je bilo neophodno da se obrati posebna pažnja na njega.

U uglu njegovog uma on nikada nije odustao od ideje bekstva. Iza svih njegovih manira on je veoma ljubazan uvek je krio svoju igru rekao je on.

Hronologija

Faidov ciklus zatvora i bekstva počeo je hapšenjem 1998. godine zbog više tačaka optužnice za oružane pljačke i krađe banke. Osuđen je na zatvorsku kaznu, ali je 2009. pušten na uslovnu slobodu. Kleo se da je potpuno promenjen čovek” ali do 2011. godine prekršio je uslove puštanja i vratio se iza rešetaka.

Godine 2017. Faid je osuđen na 10 godina zatvora zbog bekstva iz zatvora Sekdin iz 2013, izvan Lila. Takođe mu je dato 18 godina zatvora za organizovanje pljačke iz 2010. godine u kojoj je ubijena mlada policajka Oreli Fuke.

Faid se žalio, a aprila 2018. godine je dobio težu kaznu od 25 godina za oružanu pljačku. Tu kaznu je služio dok svog poslednjeg bekstva.
Povezane vesti