OBELEŽAVANJE 23 GODINE OD ZLOČINA U SREBRENICI Izetbegović: Bošnjaci su izdani od

11.7.2018 14:16:07
Broj pregleda: 33
Podeli Tvituj Podeli na G+

Odavanjem pošte nastradalim Bošnjacima i intoniranjem himne BiH u Memorijalnom centru u Potočarima počelo je obeležavanje 23 godine od zločina u Srebrenici.

Nakon verskog obreda biće ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava, čitanjem njihovih imena, te učenjem na kaburu.

– Danas ćemo u potočarsku zemlju spustiti ostatke 35 nevino ubijenih ljudi. Kakva je to količina mržnje bila potrebna pre 23 godine da se ubiju deca, starci, trudnice, da se njihova tela potom premeštaju? Nikada nećemo dokučiti razloge zašto se sve ovo desilo. Te dubine zla jedino zlikovci mogu da razumeju – rekao je Bakir Izetbegović na komemorativnoj sednici u Memorijalnom centru u Potočarima.

Potom je optužio Ujedinjene nacije, koje su Srebernicu proglasile zaštićenom zonom, rekavši da nisu sprečile pokolj.

– Srebrenica će ostati tamna mrlja na savseti civilizovanog sveta. Tragamo za još oko 1.000 tela. Oni koji znaju gde se nalaze, ćute. Recite, gde se nalaze posmrtni ostaci. Ideologija mržnje i dalje je prisutna. Njeni sledbenici su sve glasniji i odbijaju da se suoče sa istinom, da svoj narod povedu putem pomirenja. Osuđene ratne zločince promovišu u heroje – rekao je Izetbegović.

On je pozvao Valentina Incka da „jednom rukom“ sankcioniše one koji ne priznaju zločin.

– Bošnjaci su izdani od međunarodne zajednice kada im je nametnut embargo na oružje. Izdani su kad je poklana zaštićena UN zona – zaključio je Izetbegović, čime je završen komemorativni deo.

Komemoraciji, između ostalih, prisustvuju visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasadori Nemačke i SAD u BiH Kristijana Homan i Morin Kormak sa predstavnicima Stejt departmenta, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, delegacije Turske i arapskih zemalja, lider kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedeić i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH.

– U našoj frustriranosti pravdom koja sporo stiže trebamo se setiti da su baš građani BiH vekovima živeli u miru. Njihova sposobnost da skladno žive još postoji i biva sve jača – rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko na komemorativnoj sednici u Memorijalnom centru u Potočarima.

Dodaje kako se “genocid u Srebrenici nije se nikad trebao desiti, kao ni u ostalim delovima BiH”.

– Mnogi međunarodni zvaničnici su već izrazili suodgovornost za Srebrenicu. Tek prvom sahranom u čovečanstvu postali smo ljudi. Pravo na dostojanstvenu sahranu pripada i žrtvama koja se nalaze pred nama – naveo je on.

Ističe kako je neuništiva nada u bolje sutra najbolje što možemo pružiti žrtvama.

– Srebrenicu i njene žrtve nećemo nikada zaboraviti, kao opomenu čovečanstvu. Samo istina nas može osloboditi – zaključio je Incko.

Glavni inspektor u Kriminalističkom federalnom odeljenju nemačke policije Klaus Zorn istakao je ulogu preživelih u kažnjavanju počinilaca i istraživanju zločina u Srebrenici.

– Hiljadu devetsto devedeset i pete godine, 50 godina nakon Drugog svetskog rata masakr je počinjen u srcu Evrope, u Srebrenici. Međunarodni sud je zločine nazvao njihovim pravim imenom, zločinima protiv čovečnosti – rekao je on.

Podsetio na to da je Nemačka, od trenutka kada je otvorila svoje granice izbeglicama iz BiH, istovremeno tragala za počiniocima zločina koji su se pokušali sakriti u toj zemlji.

Komemoracija povodom 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica održava se u Fabrici akumulatora u Potočarima.

Uočljivo je da prisutni nose veliki broj turskih, iranskih i američkih zastava.

Verski deo

Verski program će početi učenjem Kurana, a predviđeno je i čitanje odlomka iz romana “Derviš i smrt” Meše Selimovića, izvođenje ilahije, Inferna…

Nakon toga će uslediti pripreme i klanjanje podne-namaza, a potom i dženaza-namaza, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, piše Srpskainfo.
Povezane vesti