Obično ne obraćamo pažnju, ali evo kada igranje oka može biti simptom OZBILJNE BOLESTI

11.6.2018 8:16:36
Broj pregleda: 65
Podeli Tvituj Podeli na G+

Svakome se ponekad desi da mu oko zaigra. Nevoljan pokret kapka obično prestane posle dva-tri minuta i u većini slučajeva je bezazlen, ali ako se problem javlja često tokom nekoliko nedelja, trebalo bi da potražite savet lekara, jer može biti znak ozbiljne bolesti.

1. Povišen krvni pritisak

Kada poraste krvni pritisak, pulsirajući krvni sud može da nadraži očni nerv, izazivajući podrhtavanje mišića kapka. Ukoliko je krvni pritisak duže povišen, to može imati ozbiljne posledice, na primer, srčanu slabost, ili moždani udar. Ukoliko primetite simptom, izmerite pritisak više puta tokom dana. Ukoliko je pritisak viši od 140/90 mmHg, znači da je povišen i da treba da potražite savet lekara.

2. Sindrom hronične iscrpljenosti

Kada smo pod stresom, skače nam pritisak. Uporno podrhtvanje kapka može biti rani nagoveštaj sindroma hronične iscrpljenosti. Usporite, primenite neku od tehnika opuštanja kako biste umirli oko.

3. Nedostatak magnezijuma

Magnezijum doprinosi boljem funkcionisanju mišića i nerava, a nedostatak ovog minerala može uzrokovati podrhtavanje mišića. Manjak magnezijuma može da izazove glavobolju i poremećaj sna, pa je preporuka da ozbiljno shvatite signal upozorenja i uzimate preparate magnezijuma.

4. Poremećaj rada štitne žlezde

Tiroidna žlezda proizvodi hormone T3 i T4, koji učestvuju u razvoju nervnog sistema, regulišu telesnu temperaturu i učestvuju u metaboličkim procesima. Ukoliko je njihova proizvodnja pojačana, mogući su simptomi kao što su ubrzani rad srca, nervoza i podrhtavanje mišića. Pregledi će ukazati na eventualni poremećaj rada štitne žlezde, a lekar će vam prepisati odgovarajuće lekove.

5. Preterano konzumiranje alkohola

Zloupotreba alkohola i drugih droga može da ostavi trajne posledice u mozgu. Ako nervi više ne prenose signale kako treba, to može da se manifestuje nekontrolisanim podrhtavanjem kapaka. U tom slučaju što pre potražite pomoć stručnjaka, kako vam posledice po zdravlje i podrhtavanje ne bi ostali doživotno.
Povezane vesti