Oborena presuda za UP Stari grad

12.7.2018 13:48:00
Broj pregleda: 39
Podeli Tvituj Podeli na G+

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su članovi Upravnog odbora ugostiteljskog preduzeća Stari Grad ad Beograd bili osuđeni na kazne kućnog zatvora uz oduzimanje imovinske koristi.

Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri

Tom odlukom naloženo je da se pred Specijalnim sudom ponovi suđenje predsedniku UO privrednog društva UP Stari Grad” Beograd Slavenu Kantaru i članovima UO Vojislavu Radakoviću i Alekseju Raskazovu povodom optužbi da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju, objavljeno je danas na sajtu Apelacionog suda.

Kantar i ostali se optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal terete da su kao kao članovi UO stranim kompanijama pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 325.165.416,40 dinara, u periodu od 25. aprila 2004. godine do 3. maja 2006. godine.

To su navodno učinili neosnovanim isplatama naknada za usluge konsaltinga, marketinga i menadžmenta za potrebe privrednog društva, a koje nisu izvršene, smatralo je tužilaštvo.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud navodi da se osnovano žalbom branilaca okrivljenih ukazuje da su nejasni razlozi prvostepenog suda kojim se zaključuje da je postupanjem okrivljenog nastupila šteta u ukupnom iznosu od 325.165.416,40 dinara, u kom iznosu je stranim kompanijama pribavljena protivpravna imovinska korist.

Takođe sud smatra da je ostalo je nejasno ko je oštećen u ovom slučaju jer se UP Stari grad nije pridružilo krivičnom gonjenju okrivljenih i nije istaklo imovinsko-pravni zahtev za naknadu štete, već da se naprotiv izjasnilo suprotno i da štete nije bilo.

Izjasnilo se da su konsultantske usluge stranih kompanija zaista izvršene i da je od toga Stari grad imao samo koristi, kako kroz unapređenje poslovanja, tako i kroz povećanje dobiti, da se o tome vodilo računa prilikom kupovine Starog grada”, navodi Apelacioni sud.

Kantar i Radaković su ukinutom presudom bili osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor (nanogicu), a Raskazov na od godinu i po dana kućnog zatvora.
Povezane vesti