ODLAZAK LEGENDE FIJATA Spasilac svetskih auto-giganata doneo je najveću

25.7.2018 15:16:12
Broj pregleda: 978
Podeli Tvituj Podeli na G+

Serđo Markjone ostaće legenda “Fijata” jer je 2004. godine preuzeo italijanskog proizvođača sa ivice bankrota i odneo” ga na Njujoršku berzu. On je planirao da napusti Fijat” 2019, ali mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. U subotu je odjeknula vest da ga je na čelu Fijata” zamenio Majk Menli, na šta su berze odmah odreagovale negativno, a svega pet dana kasnije saopšteno je da je spasilac Fijata” preminuo.

Markjone je postavljen za izvršnog direktora Fijata SpA”, a preuzeo je kompaniju koja je izgubila više od sedam milijardi dolara 2003. godine, da bi do 2005. povratio dobit, donoseći oko dve milijarde iz saveza sa Dženeral motorsom”, otpuštajući hiljade radnika, predstavljajući nove modele i skraćujući vreme izbacivanja novih modela na tržište sa četiri godine na 18 meseci.

Na Njujorškoj berzi je 13. oktobra 2014. godine, zvonom označio prvu pojavu Fijat Krajsler automobila NV”, londonske kompanije stvorene kad je Fijat” kupio detroitskog proizvođača.

Markjone, koji je sebe opisivao kao popravljača korporacija”, postao je peti izvršni direktor Fijata” manje od dve godine nakon preuzimanja. Na tom mestu je zamenio Đuzepea Morkija, koji je dao otkaz nakon što je imućna porodica Anjeli odbila da mu da udruženu titulu predsedavajućeg i izvršnog direktora kad je tadašnji predsednik Umberto Anjeli umro od raka.

Spasilac, stvaralac i takmičar

Administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame je 2009. objavila da će Fijat” preuzeti kontrolu nad Krajslerom”, spašavajući američku kompaniju od bankrota.

On je spasio našu kompaniju. Zaslužuje bronzanu statuu – rekao je Kas Burč, prodavac Krajslera” u Džordžiji.

Ovaj ugovor dao je Markjoneu veliki osećaj za odgovornost, kako je sam rekao 2011. Na zidu svoje kancelarije, na četvrtom spratu sedišta Fijata” u Torinu, stavio je crno-beli poster sa rečju takmičenje” i Pikasov print sa motom: Svaki čin stvaranja je na prvom mestu čin destrukcije”.

Tokom svog vremena u Fijatu”, Markjone je povećao vrednost kompanije više od 10 puta, restrukturisanjem auto biznisa i odvajanjem imovine.

Ugovor sa Krajslerom” je bio deo duge kampanje koju je Markjone vodio da podstakne konsolidaciju auto-industrije, za koju je tvrdio da ima previše kapaciteta da bi svi igrači preživeli. Javno je vodio kampanju za spajanje sa Dženeral motorsom” 2015, ali ga je američki proizvođač odbio.

Knjigovođa i advokat

Markjone koji je ujedno bio i knjigovođa sa dozvolom i advokat sa dvojnim državljanstvom (kanadskim i italijanskim) – počeo je svoju karijeru u Kanadi, u firmi Deloit & Tuš”, da bi se prebacio u Louson grupu”, a 1994. je počeo počeo da radi za Alusvis Lonza grupu”, kad je ova švajcarska farmaceutska kompanija kupila Louson”. Tri godine kasnije, kao izvršni direktor Alusvisa”, Markjone je stvorio Lonza grupu AG”, gde je utrostručio profit za tri godine. Kasnije je učvrstio svoju reputaciju stručnjak za oživljavanje” u SGS SA”, firmi za testiranje proizvoda sa sedištem u Ženevi, koju je tada kontrolisala porodica Anjeli.

Predstavljanje strategije oproštajni govor

Markjone je 1. juna predstavio petogodišnju poslovnu strategiju FCA, i najavio niz poteza. Mnogi kažu da je to bio njegov oproštajni govor. Poslovna strategija se odnosi na period od 2018-2022. godine i predstavlja veliko finale za Markjonea.

Pored ostalog, pomenuo je i to da će se proizvodnja fijata 500L” nastaviti u Srbiji. Kako su preneli italijanski mediji, on je rekao i da je fijat 500” idealan model da postane 100 odsto električni model za Evropu”.

Boris Tadić i Serđo Markjone

Fijat 500 je idealno vozilo za potpuno električno rešenje. Planiramo da iskoristimo ikonski status ovog automobila i na njega primenimo zelenu tehnologiju, proširujući opseg modela izjavio je Markjone, dodajući da će modeli 500X i 500L dobiti hibridne motore.

Markjone je najavio i lansiranje fijata pande” na električni pogon, povratak modela 500 giardiniera” i povećanje proizvodnje premijum modela u Italiji. Takođe, i selidbu proizvodnje pande” iz Italije u Poljsku i veću posvećenost novim modelima Fijatovih marki Maserati” i Alfa Romeo”.

Markjone je istakao da je planirano ulaganje u visini od 9 milijardi evra prema elektronizaciji, te da je do 2022. godine u planu realizacija 30 modela, uključujući 14 terenskih vozila. Fijat Krajsler automobili” ulažu milijarde u elektrifikaciju 30 modela, uključujući i model 500L koji se proizvodi u Kragujevcu.

Povratak Fijata” na velika vrata u Srbiju

Fijat” je izuzetno značajan za Srbiju. Pod vođstvom Serđa Markjonea italijanska kompanija se na velika vrata vratila” na srpsko tržište 2008. godine. Radilo se o najvećoj investiciji u Srbiji u poslednjih deset godina. Podsetimo da je Fijat” počeo saradnju sa Grupom Zastava još 1953. u eks Jugoslaviji.

Proizvodnja novog modela 500L” u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju Fijata” i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku Zastava automobili”, potpisanog u jesen 2008. Tim strateškim ugovorom, italijanski Fijat je vlasnik 67 procenata fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Kako su tada isticali visoki zvaničnici obe zemlje, ovakva saradnji između Fijata” i Vlade Srbije predstavlja snažan signal poverenja prema Srbiji koja treba da zauzme jedno od vodećih mesta u regionu, ali i u širem evropskom kontekstu”.

Fijat se obavezao da neće smanjiti poslove i da će maksimalni proizvodni kapacitet biti 330.000 automobila.

Fabrika u Kragujevcu je u potpunosti obnovljena i modernizovana, i ponovo je otvorena u aprilu 2012. godine kao jedna od najsavremenijih evropskih fabrika automobila.

Sredinom 2012. počela je proizvodnja modela 500L”. Fijat” je godinama najveći srpski izvoznik, sa prometom od oko 1,5 milijardi evra u 2015, dok je u 2016. vrednost izvoza iznosila 1,1 milijardu evra. Ovo je najveća strana industrijska investicija u Srbiji, i nadalje najveći izvoznik zemlje.

Fijat” trenutno ima otprilike 2.000 zaposlenih i blisko sarađuje sa 15 drugih kompanija i dobavljača komponenti, a dnevno proizvodi oko 400 automobila.
Povezane vesti