Odliv talenata najveći problem Zapadnog Balkana

13.6.2018 11:17:32
Broj pregleda: 63
Podeli Tvituj Podeli na G+

Odliv talenata jedan je od najvećih problema zapadnog Balkana, ocenila je ministar nauke Crne Gore Sanja Damjanović u razgovoru sa generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za nauku i inovacije Žan-Erikom Pakeom.

Damjanovićeva i Pake razgovarali su u Briselu o mogućnostima finansiranja Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi /SEEIIST/.

Ona je posebno istakla podršku i spremnost Vlade Crne Gore da ovu ideju prihvati kao izuzetan generator razvoja regiona, ne samo na polju nauke, nego i ekonomije”, navodi se u saopštenju crnogorskog Ministarstva nauke.

Damjanovićeva je napomenula da region ima izvrsnu prošlost i tradiciju kada je reč o nauci, kao i da je Institut način da se ta prošlost obnovi na najbolji mogući način.

Prema njenim rečima, ovaj projekat može da promeni sliku odliva talenata i to ne samo da zadrži postojeće, nego i da vrati veliki broj onih koji su napustili region.

Na ovaj način rešili bismo naše višestruke probleme, ali i neke od vaših velikih izazova, smanjili bi jaz koji je sada više neko očigledan između zapadnog Balkana i ostatka Evrope”, rekla je Damjanovićeva.
Povezane vesti