ON JE MISTERIOZNI KUPAC Otkriveno ko je dao 450 MILIONA DOLARA za Da Vinčijevu sliku i kakve

7.12.2017 13:16:06
Broj pregleda: 10
Podeli Tvituj Podeli na G+

Misteriozni kupac najskuplje slike na svetu je saudijski princ Bader Bin Abdulah bih Mohamed bin Farhan al Saud, koji je za „Salvatora Mundija“ Leonarda da Vinčija „iskeširao“ zapanjujućih 450 miliona dolara na aukciji u kući „Kristiz“ u novembru, preneo je „Biznis insajder“.

Princ Bader, dalji rođak saudijske kraljevske porodice, generalno nije poznat kao kolekcionar umetnina ili kao neko sa velikim izvorom bogatstva.

Predstavnici „Kristiza“ pokušali su da identifikuju princa i njegov izvor finansija pre prodaje, nakon što je dao depozit od 100 miliona dolara kako bi se kvalifikovao za aukciju. Pritisnut, Bader je kratko rekao da se bavi nekretninama i da je jedan od 5.000 prinčeva u svojoj zemlji.

Kako prenose mediji, Bader je prijatelj i saradnik saudijskog krunskog princa Mohameda bin Salmana, koji se nedavno obrušio na korupciju u zemlji – među 200 umešanih figura nalaze se i članovi kraljevske elite.

Tematika slike „Salvator Mundi“ (Spasitelj sveta) – na kojoj je Isus Hrist – kao i vreme njene kupovine (manje od dve nedelje nakon antikoruptivnih čistki) otvara pitanje da li je krunski princ selektivno targetirao ljude u svom obračunu sa korupcijom, ukazuju mediji. Iako princ Badar nije dao komentar, muzej Ujedinjenih Arapskih Emirata „tvitovao“ je u sredu da Da Vinčijeva slika „dolazi u Luvr u Abu Dabiju“.
Povezane vesti