OPASNIJI OD METKA Ko su LJUDI-ZVERI iz Nepala, opasna paravojna jedinica koja je čuvala

13.6.2018 11:16:24
Broj pregleda: 57
Podeli Tvituj Podeli na G+

U pozadini današnjeg susreta između Donalda Trampa i Kim Džong Una, opasna paravojna jedinica nadgledala je okruženje i čuvala stražu.

Naoružani automatskim puškama i tradicionalnim 30 centimetara dugim noževima, Gurke su visoko obučeni vojnici iz Nepala koji su deo singapurskih policijskih snaga od 1949. godine, celu deceniju i po pre nego što je država dobila nezavisnost od Velike Britanije.

Od tada imaju bitnu ulogu u gašenju pobuna i čuvanju granice sa Malezijom, ali su zaduženi i za obezbeđivanje VIP osoba. Tokom samita SAD-Severna Koreja, njihov zadatak bio je da čuvaju Šangri la” hotel u kojem odseda Tramp, hotel Sent Ridžis” u kojem noći Kim, i hotel Kapela” na Sentosi gde se održava samit.

Bataljon Gurka vojnika iz 1857.

Priča o tome kako su Gurke došle u Singapur datira još od kolonijalne ere i anglo-nepalskog rata, između britanske Istočnoindijske kolonije i kraljevstva Gurki 1814. do 1815. godine.

Gurka jedinica

Impresionirani borbenim veštinama Gurki, Britanci su odlučili da ih regrutuju i ove trupe su pratile tragove kolonijalne imperije širom jugoistočne Azije. Zbog svoje izrazite snage, spremnosti i sposobnosti, dobili su i nadimak ljudi-zveri”.

Tokom godina, više od 200.000 vojnika Gurki borilo se u oba svetska rata, služili su u Maleziji, Foklandskim ostrvima, Iraku, Avganistanu. Danas, van Nepala, mogu se naći u nekoliko zemalja, Velikoj Britaniji, Indiji i Singapuru.

U Singapuru su učestvovali u najtežim situacijama po malu državu, kako su tenzije sa etničkim grupama, uglavnom Kinezima i Malezijcima, eksplodirale u rat 1950-ih i 1960-ih godina.

Slavljeni zbog svoje nepristrasnosti i lojalnosti, oko 2.000 Gurki danas služi u policiji Singapura. Svake godine samo 60 novih se regrutuje, starosti od 18 do 19 godina, kroz veoma teške selektivne procese u Nepalu, poput napornih testova trčanja uzbrdo sa teškim teretima.

Gurka

Oni koji prođu odvode se na planinu Vernon, samoodrživi kanton Gurka vojnika u Singapuru koji ima svoj market i hram i koji je zatvoren za javnost. Ovde žive sa porodicama, a njihova deca idu u lokalnu školu.

Ipak, kada napune 45 godina moraju da se vrate u Nepal zajedno sa porodicama. Rezultat je da, uprkos velikom doprinosu Singapuru, ostaju „nevidljivi“.
Povezane vesti