Pacoli: Zemlje Kvinte savetovale da Kosovo ne aplicira za Savet Evrope

14.6.2018 9:16:00
Broj pregleda: 49
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da su zemlje Kvinte savetovale da Kosovo za sada ne aplicira u članstvo u Saveta Evrope, jer nema dovoljnu podršku i jer se ta organizacija trenutno suočava sa finansijskom krizom.

On je to saopštio članovima Odbora za spoljne poslove kosovske skupštine, gde je podneo izveštaj, prenosi prištinski Zeri.

Pacoli je dodao da će Kosovo uskoro aplicirati za članstvo u Interpolu i da njegovo Ministarstvo naporno radi na prikupljanju priznanja nezavisnosti Kosova.

On je tražio od pomoćnice generalnog sekretara UN za mirovne operacije, Bintu Keite, promenu formata rasprava o Kosovu, odnosno smanjenje broja sednica SB na tu temu, piše prištinska Epoka e Re.

Svestan sam da nemate mogućnosti da izmenite dinamiku Saveta bezbednosti UN, ali sadašnji format rasprava bi trebalo promeniti. Broj sednica bi trebalo smanjiti sa četiri na jednu ili dve godišnje. Naša želja je da ih uopšte ne bude ili da budu držane kao debate iza zatvorenih vrata rekao je Pacoli.

Uz to, Pacoli je rekao da budžet UNMIK-a ne bi trebalo da se troši u političke svrhe, preneto je u današnjem UNMIK-ovom pregledu štampe.

Pacoli je na sastanku sa zvaničnicom UN naveo i da je Kosovo zahvalno za ulogu i doprinos UN tokom procesa izgradnje države”.

Veselji: Od predsednika Evropskog parlamenta dobio sam punu podršku za viznu liberalizaciju

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji tvrdi da je od predsednika Evropskog parlamenta, Antonia Tajanijem dobio punu podršku za viznu liberalizaciju, kao i da je sa njim razgovarao o daljim koracima koji bi trebalo da se preduzmu narednih meseci po tom pitanju.

Prištinska Epoka je citirala Veseljija, koji tvrdi da je Tajani obećao da je EP spreman da procesuira odluku predstavnika EU, čim Evropska komisija izađe sa pozitivnim izveštajem o viznoj liberalizaciji, navodi se u UNMIK-ovom preš klipingu.
Povezane vesti