PACOLIJEVO REŠENJE ZA KOSOVO Sever treba da bude zona gde će DEO TERITORIJE PRIPADATI

6.12.2018 15:16:12
Broj pregleda: 44
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli kaže da je Priština spremna da povuče stopostotno povećane caine za robu iz Srbije i BiH, samo ako se sprovedu svi potpisani sporazumi i ako između Beograda i Prištine postoji „stoprocentni reciprocitet”.

Pacoli u intervjuu za Dojče vele (DW) kaže da lično ne vidi šanse za rešenje kosovskog pitanja, ali da veuje u ekonomsko rešenje, što je interes obeju strana”.

Šta bi to bilo? To govorim još od 2007. godine, da sever Kosova treba da bude velika privredna zona gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali možda je za takve ideje još prerano“ precizirao je Pacoli.

Rekao je da povećanje tarifa od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine mora ostati na snazi”, uprkos osudama od SAD, Nemačke i drugih zapadnih zemalja.

„Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli. Pametno bi bilo od Srba da razumeju da je nezavisnost Kosova realnost od 17. februara 2008. godine. To se ne može poništiti“ kaže on.

Kako navodi, već se vidi koliko su ove carinske takse bolne za Srbiju”.

Zato verujem da će i oni shvatiti da nam ne ostaje ništa drugo nego da sednemo za sto kao ravnopravni sagovornici, kao dve nezavisne države, i pričamo o budućnosti“ dodao je Pacoli.

Govoreći o nedavnoj poseti evropskog komesara Johanesa Hana koji je rekao da vizna liberalizacija za Kosovo mora da čeka barem do 2020. godine, Pacoli je konstatovao: „Evropa se ovde ne ponaša korektno. Uradili smo domaće zadatke, ispunili svih 95 uslova. Građani Kosova su izgubili poverenje u Evropu. Ne znam sa čime je gospodin Han došao na Kosovo kako bi nekog ubeđivao da povuče carine. Trebalo je prvo da priča sa Beogradom i kaže im da na Kosovu funkcioniše nezavisna država.“

O priznanjima Kosova

Kosovski ministar je za DW rekao da je povlačenje priznanja nezavisnosti od strane Solomonskih Ostrva prvo takvo u pisanoj formi. „Ta država je sigurno negde drugde videla veliki interes. U dokumentu piše da je priznanje podignuto dok dijalog sa Srbijom ne stigne do kraja. Tako nešto se ne može sprečiti. Ima mnogo država na ovom svetu. Mi neprestano lobiramo. Od 360 dana koliko sam na funkciji, proveo sam 182 u inostranstvu. Noću putujem, danju radim. Ali takvi su nam kapaciteti.“
Povezane vesti