PET TURISTIČKIH MESTA BUDUĆNOSTI Iznenadićete se izborom među kojima je zemlja

12.10.2018 4:48:53
Broj pregleda: 108
Podeli Tvituj Podeli na G+

Analiza Svetske organizacije za turizam Ujedinjenih nacija (UNWTO) objavljena u septembru ove godine, pokazuje da se širom sveta sve više putuje, što posebno važi za Severnu Afriku i Evropu. U 2017. zabeležene su rekordne 1,32 milijarde međunarodnih dolazaka, što je povećanje od sedam odsto i rekord u poslednjih devet godina.

Rezultati su posebno zanimljivi kada je reč o evropskim destinacijama, koje, pored hladnog i trajnog hita” Islanda, nestabilne Turske i Izraela (koji UN ubrajaju u evropske zemlje), beleže natprosečan porast broja turista. Tu spadaju nekoliko bivših sovjetskih republika, jedna balkanska zemlja i minijaturna država na Sredozemnom moru.

VIDEO: Najsrećnije zemlje sveta

Detaljnije pogledajte u našoj galeriji.

Odmah iza Rimina, u potpunosti okružena Severnom Italijom, nalazi se minidržava koja je 2017. privukla čak 18.000 turista više nego prethodne godine. Reč je o najstarijoj republici na svetu koja još postoji (navodno od 301. godine p.n.e), a preživela je propast mnogo moćnijih italijanskih republika Venecije i Đenove. Grad San Marino nalazi se pod zaštitom UNESCO-a kao svetska kulturna baština.

“Antička kovačnica oružja” u poslednjih nekoliko godina otkrivena je kao jedna od najlepših zemalja sveta i atraktivno turističko odredište. Za one koji još oklevaju, još jedna informacija: na ovim prostorima je otkriveno vino.

Uprkos sporu s Grčkom oko imena, koji traje još od 1991. godine, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ima šta da ponudi, između ostalog, najveći vodopad u Južnoj Evropi i jedno od najstarijih jezera na svetu.

“Zemlja vatre”, kako se Azerbejdžan reklamira, nalazi se na granici Evrope i Azije. Već deset godina učestvuje na Pesmi Evrovizije, na kome se bivše sovjetske republike tradicionalno utrkuju za najupadljivi nastup. Blistava metropola Baku postala je popularno odredište ljubitelja šopinga.

U 2017. Moldaviju je posetilo 145.000 turista. Tokom burne istorije pripadala je Ruskom carstvu, neki njeni delovi su bili u sastavu Rumunije, a bila je i u sastavu Sovjetskog Saveza.
Povezane vesti