Planina Orjen nakon pet decenija registrovana kao zaštićeno područje

10.7.2018 20:15:55
Broj pregleda: 40
Podeli Tvituj Podeli na G+

Hercegnovski deo planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode, nakon više od pet decenija od pokretanja prve inicijative da se zaštiti ovo prirodno bogatstvo.

Zaštićeno je više od 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dela planine Orjen rekla je direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović, na okupljanju za novinare u selu Mokrine, saopšteno je iz opštine Herceg Novi.

Vitorovićeva je istakla da je odluka o zaštiti ovog područja formalni temelj za očuvanje prirode i sve dalje aktivnosti u cilju održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa.

Agencija je sprovela neophodne korake da ova planina bude upisana u registar zaštićenih područja, a ono što sledi jeste izbor upravljača zaštićenim područjem, obuka stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodiča, te svi dalji koraci koji su u skladu sa regulativama navela je Vitorovićeva.

Ona je dodala da će nastojati da podstiču i partnere iz BiH da zaštite deo masiva koji im pripada, kako bi zajednički ostvarili zaštitu celog planinskog prostora Orjena.

Publicista i istoričar Goran Komar govorio je na ovom okupljanju o prirodnim vrednostima Orjena i razlozima zbog kojih je morao biti zaštićen, te istakao da je ova planina potpuno neuporediva u jadranskom i mediteranskom pojasu”.

Prema njegovim rečima, ona u pojedinim eko-sistemima ima i do 40 odsto endemičnih vrsta, predstavlja submediteransku planinu koja ima preko 49 vrhova viših od 1.500 metara i sjajan je dokument za izučavanje istorije razvoja šireg područja.

Uveren sam da će glavna nastojanja agencije biti usmerena upravo ka zaštiti prirodnih vrednosti u zaštićenog područja, jer je takva neprestana i sistematična briga nedostajala Orjenu rekao je Komar.
Povezane vesti