Počelo suđenje mađarskom političaru zbog ŠPIJUNAŽE

10.7.2018 20:16:05
Broj pregleda: 39
Podeli Tvituj Podeli na G+

Poslaniku Evropskog parlamenta iz Mađarske Beli Kovaču, koji je optužen da je špijunirao za Rusiju, počelo je danas suđenje u regionalnom sudu u Budimpešti.

Prvo ročište je zatvoreno za javnost zbog, kako je obrazložio sudija, poverljive prirode slučaja”, prenosi AP.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu na osnovu tvrdnji da je Kovač, nakon što je 2010. godine postao član Evropskog parlamenta, održavao regularne, stalne kontakte” sa službenicima ruske tajne obaveštajne agencije.

Kako se navodi, na sastancima održanim u periodu između oktobra 2012. i februara 2014. godine, Kovač je navodno odavao informacije o brojnim pitanjima EU koja se odnose na Rusiju, uključujući detalje o energetskim pregovorima, odnosima sa Belorusijom, budućnošću sektora Evropske banke

Evropski parlament

Kovač, koji je podneo ostavku na članstvo u nacionalističkoj stranci Jobik, odbacio je te tvrdnje i nastavio da radi kao poslanik u EP.

Moja savest je apsolutno čista. Nadam se da će istina pobediti, bar za mene, u smislu da bar još godinu dana mogu da nastavim da radim u Briselu”, rekao je Kovač novinarima ispred sudnice.

Kovač i još trojica suočeni su i sa optužbama za proneveru zbog fiktivnog zapošljavanja stažista u Evropskom parlamentu 2012. i 2013. godine.

Kovač je poslanik EP od 2010 godine, a godinama je živeo u Rusiji gde je i studirao.
Povezane vesti