Počnite da PANIČITE na 3, 2, 1 Ništa zabrinjavajuće, samo su naučnici upravo razvili

13.6.2018 11:16:53
Broj pregleda: 68
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kako je pokojni genije Stievn Hoking jednom upozorio, razvoj veštačke inteligencije će biti ili najbolja ili najgora stvar koja će se desiti čovečanstvu. Novi algoritam veštačke inteligencije koji su naučnici razvili ukazuje da se bližimo možda onoj lošijoj strani Hokingovog predviđanja.

Naučnici sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) su napravili algoritam koji su nazvali Norman”, prema Normanu Bejtsu, liku iz čuvenog horora Psiho”. Zatim su Normana” izložili slikama koje su našli u zajednicama na društvenim mrežama, koje su ozloglašene zbog deljenja grafičkih prikaza smrti.

Nakon toga, Norman” je rešavao seriju psiholoških testova poznatih kao Roršahove mrlje”. Rezultat je prilično zastrašujući, jer su naučnici rekli da su na taj način dobili prvu svetsku psihopatsku veštačku inteligenciju”.

Dok bi standardna veštačka inteligencija na nekim mrljama videla crno-belu sliku bejszbol rukavice”, Norman” je video čoveka koji je ubijen automatskom puškom usred bela dana”. Gde standardna veštačka inteligencija vidi ptice koje sede na grani”, Norman” vidi čoveka kojeg je ubila struja”.

Da li i vi ovde vidite čoveka koga je ubial struja?

Ideja o odmetnutoj veštačkoj inteligenciji je jedna od najstarijih premisa distopijske naučne fantastike. Međutim, pojavljivanje sve naprednijih veštačkih inteligencija u poslednje vreme, dovelo je do toga da naučnici, preduzetnici i akademici sve više upozoravaju na opasnost koju predstavlja takva tehnologija.

Milijarder i izumitelj Ilon Mask, koji je osnovao neprofitnu organizaciju za izučavanje veštačke inteligencije OpenAI” je 2014. godine upozorio da bi ova tehnologija mogla da bude opasnija od nuklearnih bombi.

Stiven Hoking je, nekih šest meseci pre smrti upozorio da bi veštačka inteligencija mogla da zameni čovečanstvo upotpunosti, ukoliko njen razvoj ode predaleko.

Ali Norman” nije razvijen u svrhu povećanja straha od veštačke inteligencije. Način na koji je on istrenuran i naučen na određenom skupu podataka ističe jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju aktuelni algoritmi veštačke inteligencije problem pristrasnosti i predrasuda.

Dobar primer je bio Majkrosoftov četbot Tej” koji je na Tviteru” ćaskao sa ljudima i postao jedan od najgorih eksperimenata na internetu kada se pretvorio u pristalicu Hitlera”.

Podaci korišćeni za podučavanje veštačke inteligencije mogu značajno da utiču na njeno ponašanje. Dakle kada ljudi kažu da algoritmi veštačke inteligencije mogu da budu pristrasn i nefer, krivac za to najčešće nije sam algoritam već pristrasni podaci kojima ga hrane Norman” predstavlja studiju opasnosti koje se mogu desiti veštačkoj inteligenciji kada se u njenim algoritmima za mašinsko učenje koriste pristrasni podaci naveli su naučnici.

Naučnici se nadaju da će Normanovi” duboko poremećena narav moći da se ublaži izlaganjem drugačijim podacima.

Zato oni podstiču posetioce njihovog sajta da sami reše testove Roršahovih mrlja i svojim odgovorima pomognu Normanu” da se izleči”.
Povezane vesti