POLICIJA BELEŽI REKORDNE ZAPLENE: U Mačvi šverc duvana unosniji od narkotika

22.7.2018 15:48:02
Broj pregleda: 1102
Podeli Tvituj Podeli na G+

Policija beleži rekordne zaplene, ali se krijumčari dobro snalaze. Tajne fabrike prave u plodnim područjima, oduzeto 300.000 boksova cigareta

SRPSKA policija je od 1. januara 2017. do danas zaplenila rekordne količine cigareta, rezanog duvana i duvana u listu u vrednosti od 642.570.353 dinara. Suzbijajući nelegalan promet ove robe, otkrili su 323.823 boksa različitih vrsta cigareta i 239.581 kilogram duvana. U ovom periodu, prema podacima MUP-a, podneto je 1.211 krivičnih prijava, kojima su obuhvaćene 1.323 osobe osumnjičene da su izvršile 1.371 delo.

Kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zaplenjeni boksovi cigareta vrede 511.540.618 dinara, a duvan, rezani i u listu, 131.029.735 dinara. Srbija je, pritom, jedna od zemalja u tranzitu za ilegalni tok ove robe.

PROČITAJTE JOŠ: Oduzeto 500,4 kilograma duvana i 23.240 paklica cigareta

Do sada nisu otkriveni slučajevi nelegalnih fabrika za proizvodnju cigareta na teritoriji Srbije, već se Republika Srbija pojavljuje kao tranzitna zemlja, a zemlje članica EU su krajnje odredište za cigarete, pre svega zbog znatno veće cene, što podrazumeva i ostvarivanje većeg profita za krijumčare kažu u MUP-u.

PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Zaplenili tonu duvana

PREDMET krijumčarenja su pretežno cigarete marke marble” i ashima”, i to bez akciznih markica, koje se ne nalaze na legalnom tržištu u Srbiji, otkrivaju u MUP-u, a u manjem obimu predmet krijumčarenja su cigarete poznatih brendova.

Do sada nam nisu poznati slučajevi zaplene kopija brendiranih cigareta na teritoriji Srbije navode u MUP-u.

Prema njihovim rečima, identifikovana su područja koja su pogodna za uzgajanje duvana na teritoriji Srbije, pa su njihove aktivnosti bile usmerene na sprečavanje nelegalne proizvodnje i dalje prerade nelegalno proizvedenog duvana.

To je kao rezultat imalo rekordne zaplene duvana od početka 2017. godine do danas, kada je ukupna zaplena duvana u listu i rezanog duvana iznosila 240 tona kažu u MUP-u.

Poznavaoci prilika u šabačkom kraju kažu da sz nelegalno gajenje i prodaja duvana poslednjih godina unosniji od trgovine drogom u selima Mačve i Pocerine. Duvanska mafija kreće od najsitnih poljoprivrednika, i to onih koji legalno gaje duvan. Međutim, značajan broj njih na prijavljene hektare, za koje redovno dobijaju državne subvencije, na crno sade još najmanje duplo. A da bi biljke brže sazrevale, koriste tehnike veoma opasne po zdravlje.

U Mačvi se od duvana uvek živelo

Kada stabljika dobije 22 lista, seče joj se vrh da ne bi dalje rasla, a potom liske, na veštački način, debljaju i dobiju željenu veličinu. Da bi duvan sazreo, prskaju ga opasnim preparatom i tako uspevaju da za noć postanu zlatnožute boje priča naš sagovornik, koji ne želi da mu pominjemo ime.

SLEDEĆI korake u ovom lancu, duvan se bere, suši i reže na specijalnim seckalicama, koje se mogu nabaviti po ceni od 800 do 2.500 evra, u zavisnosti od kapaciteta. Zbog strahovite buke koju prave, one se smeštaju u napuštene kuće u udaljenim seoskima atarima, a najnovija tehnika je ukopavanje u zemlju.

Seckalica za duvan je bučna kao traktor bez auspuha slikovito objašnjava jedan od naših sagovornika. Komšija prekoputa ulice oseća vibracije i mogao bi da o tome obavesti policiju. Zato se u poslednje vreme kopaju rupe u zemlji koji liče na trapove, i tu se radi po celu noć.

Gazde” posla ne prljaju ruke, već angažuju radnu snagu, obično iz svog sela, a za kilogram naseckanog duvana sekač” naplaćuje evro i po. Rizikujući da ga otruje pesticid i konstantno izložen buci mašine, niko ne može da izdrži da taj posao radi duže od desetak dana.

Probleme oko transporta duvandžije” rešavaju na naizgled neočekivani način redovnim autobuskim linijama prema Beogradu, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Ove poslednje dve destinacije su im sada gotovo nedostupne zbog pooštrenih kontrola, ali zato se do prestonice vrlo lako stiže, a odatle se putevi granaju na sve strane.

Sušen list namenjen ilegalnim tokovima

Autobusi i brza pošta su najsigurniji, jer vozači praktično ne znaju šta je u paketu ili u torbi sa stvarima, navodno namenjenim studentu u Beogradu objašnjava naš izvor.

Kada treba zamesti tragove, koriste se fiktivne adrese. Pa tako, na primer, Petar Petrović iz Šapca pošalje Simi Simiću paket u neko mesto u Srbiji. Primalac je dužan samo da sačeka kombi brze pošte ili autobus, i tom prilikom niko ga ne legitimiše. Policiji su, tako, vezane ruke, čak i ukoliko pronađe nelegalni duvan.

ŠABAC KAO DIVLjI ZAPAD

OBIČNO se u domaćinstvima koja se bave nelegalnom trgovinom duvana kao pokriće drži malo stoke i seje nekoliko hektara oranica. Ali novac, kako tvrde naši izvori, dolazi gotovo isključivo od duvana. Jedan od razloga za cvetanje ovog biznisa u okolini Šapca jeste to što je u Mačvi i ranijih godina duvan dobro uspevao, a kultura je poznata poljoprivrednicima.

U Šapcu seckaju” mnogi, i smatra se da je ovaj kraj centar duvanske mafije u Srbiji kaže naš izvor.
Povezane vesti