Poslanici danas o Komisiji za istragu posledica NATO bombardovanja

14.5.2018 15:42:50
Broj pregleda: 108
Podeli Tvituj Podeli na G+

Poslanici Skupštine počeli su danas sa utvrđivanje dnevnog reda, a nakon toga bi trebalo da počnu raspravu o predlogu predsednice Maje Gojković o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Rašković Ivić: Posebna sednica o vraćanju penzija

Poslanička grupa Nova Srbija Pokret za spas Srbije traži održavanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o vraćanju penzija koje su smanjene Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate.

Toj sednici bi, prema rečima šefice te grupe Sande Rašković Ivić, trebalo da prisustvuje premijerka Ana Brnabić, kako bi objasnila procenu da bi vraćanjem penzija došlo do smanjenja penzija za 80 odsto stanovništva.

Rašković Ivić je navela da su MMF i Fiskalni savet Srbije ukazali da su se stekli uslovi da se penzije vrate na staro i da ne vidi zašto to ne bi moglo da se ostvari.

To se kosi sa logikom. Jedino može biti da se radi o tome da bi onaj deo penzionera koji ima ispod 25.000 dinara bio ugrožen, a kojima je režim ponešto podigao te penzije, dajući dva puta po 5.000 i neka mala povećanja rekla je ona.

Dveri za formiranje Komisije Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je danas da će glasati za formiranje Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su se Dveri još ranije zalagale da se ispitaju posledice NATO bombardovanja, naročito kada se radi o bomba, a sa osiromašenim uranijumom.

Danas smo glasali da se taj predlog nađe na dnevnom redu. Glasaćemo i za fomiranje Komisije i ako budemo pozvani daćemo predstavnika poslaničke grupe Dveri za člana. Najverovatnije će to biti doktor Dragan Vesović, koji je član skupštinskog odbora za zdravlje rekao je on.

Obradović je istakao da za razliku od vlasti koja, kako kaže, odbija sve predloge opozicije, Dveri će podržati sve ono što je dobro za Srbiju.

Tu se može videti koliko je opozicija konstruktivna. Moj zaključak je da je opozicija mnogo konstruktivnija i mnogo više brine o interesima građana i države nego sama vlast rekao je Obradović.

Šta je još na dnevnom redu

Skupština bi trebalo da razmatra i Predlog zakona o posebnim uslovima za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezebdnosti u nekoliko gradova, po povoljnijim uslovima od tržišnih.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, izmene i dopune Zakona o plovidbvi i lukama na unutrašnjim vodama, kao i izmene i dopune zakona o previzu tereta u drumskom saobraćaju, o putevima, o železnici, o bezbednosti u železničkom saobraćaju, i onteroperabilnosti želzičkog sistema.

Poslanici će razmatrati i Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, kao i izmene i dopune zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, o bezbednosti saobraćaja na putevima i o potvrđivanju protokola o izmeni Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu.

Pred poslanicima je i više sporazuma, između ostalog o saradnji Vlade Srbije i Turske u oblasti turizma, i Vlade Srbije i Tunisa o vazdušnom saobraćaju.

Poslanici će biti obavešteni o ostavci ministra finansija Dušana Vujovića, koja je u Skupštinu Srbije stigla 8. maja 2018. godine.
Povezane vesti