POSLEDNJA HAVAJSKA PRINCEZA Vodila je luksuzan život, u tišini plaćala račune siromašnima,

19.9.2018 14:16:22
Broj pregleda: 41
Podeli Tvituj Podeli na G+

Havajska princeza Abigejl Kavananakoa nije mentalno sposobna da upravlja svojim bogatstvom vrednim 215 miliona dolara, presudio je sudija u poslednjem delu razvoja sage o ostareloj pripadnici kraljevske porodice i navodnom zlostavljanju.

Mnogo Havajićani smatraju Kavananakou princezom jer je potomak kraljevske porodice koja je vladala ostrvima pre svrgnuća s vlasti 1893. Ona je takođe praunuka vlasnika plantaže šećera Džejmsa Kempbela, biznismena koji je bio jedan od najvećih zemljoposednika na Havajima i od koga je Kavananakoa nasledila svoje bogatstvo.

“Poslednja havajska princeza”, kako je zovu, vodila je luksuzan život uživajući u privatnosti, donirajući novac i uzgajajući konje, ali je bila javna tajna da ona u tišini plaća tuđe račune, piše “Gardijan”. Godinama je plaćala struju palate Iolani u Honoluluu (kraljevske rezidencije koja je pretvorena u muzej”, kao i račune građana koji bi joj se obratili sa finansijskim problemom.

Međutim, sve se promenilo kad je Kavananakoa (92) prošle godine doživela moždani udar.

Njen dugogodišnji advokat Džim Rajt tada je rekao da ona više ne može da učestvuje u rukovođenju svojom imovinom, nakon čega ga je princeza najurila, unajmila novog advokata i udala se za Veroniku Vort, svoju partnerku tokom 20 godina unazad. Sudija se u ponedeljak složio da princeza može skloniti Rajta kao poverenika, ali se suprotstavio zahtevu Kavananakoe da imenuje svoju suprugu na tu funkciju. Umesto Rajta, sudija je na mesto poverenika postavio Prvu havajsku banku.

Mislim da je to sjajna odluka sudije – kaže Lilikala Kame’eleihiva, članica odbora princezinog fonda.

Rajt tvrdi da je Vortova fizički zlostavljala Kavananakou, a tu tvrdnju podržali su njeni radnici iz domaćinstva. Štaviše, oni su rekli da su otpušteni i da im je rečeno da se isele nakon što su ispričali sudski dodeljenom psihijatru i sudiji o navodnom zlostavljanju.

To je osveta – rekao je jedan od radnika.

Vortova je porekla zlostavljanje, navodeći da su masnice na princezi uzrokovane padovima na nameštaj. Ali, odbor i članovi zajednice su i dalje zabrinuti.

Pre svega smo bili zabrinuti za Abigejlino zdravlje. Stari ljudi ne treba da budu u situaciji u kojoj mogu biti zlostavljani – istakla je Kame’eleihiva.

Novi advokat princeze Majkl Lili rekao je da je njegova klijentkinja srećna što je njen bivši pravobranilac zamenjen.

Abigejl ima brak pun ljubavi i puni novinske strane protiv svoje volje. Njoj je potrebno i ima pravo da je ostave na miru – istakao je Lili.

Sve to nakon života punog luksuza i velikodušnosti, tokom kojeg je Kavananakoa davala novac studentima, siromašnima i dobrotvornim organizacijama, navodi “Njuzer”.

Ona je dobrotvor havajskog naroda – istakla je Kame’eleihiva.
Povezane vesti