Predsednik SANU najavio ostavku: Otvaram politički prostor da na moje mesto dođe čovek

8.11.2018 18:16:21
Broj pregleda: 172
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić najavio je da će sutra ponuditi ostavku svim odeljenjima SANU, što je epilog današnjeg glasanja na Izbornoj skupštini u toj instituciji.

Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti rekao je Kostić nakon što je predsednik Izborne komisije akademik Dejan Popović saopštio rezultate današnjeg glasanja da je u redovne članove od 18 kandidata primljeno 16, a u dopisne 14 od 26 kandidata.

Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju rekao je Kostić koji je tokom celog jednogodišnjeg izbornog procesa bio oštro napadan.

Kostić je u nedavnom intervjuu za Novosti” rekao da je u proteklih nekoliko meseci o sebi čuo cudovišne tvrdnje, koje nisu tačne.

Vladimir Kostić

Čuo sam da sam mason, da sam soroševac, da rukovodim žutom grupacijom” u SANU, da sam kripto SNS-ovac, Vučićev čovek, da sam obična crvena banda&, naveo je tada Kostić.

Predsednik SANU je tokom prethodnih meseci u više navrata skretao pažnju i na ugroženost pojedinih odeljenja zbog malog broja članova.

Nakon završetka Izborne skupštine Kostić nije želeo da daje izjave medijima, a njegovu odluku odbili su da komentarišu i članovi Predsedništva, kao i drugi akademici.

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović je kratko rekao da je odluka predsednika Kostića neočekivana i da njegova ostavka ne može biti prihvaćena.
Povezane vesti