PRELEPE I SIROMAŠNE Ove zemlje su povukle priznanje Kosova, ali to im nije jedina zajednička

9.11.2018 5:46:22
Broj pregleda: 64
Podeli Tvituj Podeli na G+

Do sada je priznanje kosovske nezavisnosti povuklo ukupno 10 država, zaključno sa Unijom Komora, što se desilo juče.

Za neke od tih zemalja malo ko je čuo, a još manje se za da su mahom sa afričkog kontinenta, da je većina njih u svojoj istoriji bila kolonija moćnijih i većih država, i da je reč o relativno “mladim”državama

Sa druge strane, neke od njih građanima Srbije naročito su poznate, i to pre svega ljubiteljima fudbala, s obzirom na to da iz nekih od njih potiču fudbaleri koji su se okušali i na domaćim terenima braneći boje srpskih klubova.

Ovo je zemlja u Indijskom okeanu, smeštena između Mozambika i Madagaskara. Čine je četiri vulkanska ostrva, i jedna je od najsiromašnijih država na svetu. U svojoj novijoj istoriji, Komori su “preživeli” čak 19 državnih udara. El Fardu Ben potiče upravo iz ove zemlje.

Ostrvska država u Srednjoj Americi, površina 348,5 kvadratna kilometra. Glavno ostrvo je Granada, a u sastav ulazi još šest manjih ostrva. Privreda ostrva se većinom zasniva na poljoprivredi, pa je ovo zemlja koja izvozi kakao, oraščić, banane i cimet. Poslednjih godina, turizam je postao značajni izvor stranog kapitala, a ova kraljevina omiljeno je pristanište brodova koji krstare Karipskim morem ili uz Male Antile. Grenadu je otkrio Kolumbo na svom trećem putovanju. Bila je francuska i britanska kolonija, anezavisnost dobija 1975. godine.

Ostrvska država u Karipskom moru, u koju se jednom prilikom iskrcao Kristifor Kolumbo. Dominika je bilo poslednje od ostrva u Karipskom moru koja su kolonizovana od strane Evropljana, jer su domoroci pružali snažan otpor. Međutim, tek 1978. godine stiče nezavisnost. Dominika je zemlja parlamentarne demokratije i nalazi se u sklopu Komonvelta. Glavni grad je Rozo.

Poljoprivredne kulture, posebno banane, glavni su proizvod ove zemlje, ali ne treba zanemariti ni pomorandže, limun, kokosov orah, kakao, šećernu trsku

Najmanja država južne Amerike, nalazi se na severu kontinenta. Svojevremeno bila holandska kolonija i tek 1975. godine postaje nezavisna država. Kako bi se oslobodio brutalnog holandskog uticaja, kada je o robovima reč, Surinam je otišao toliko daleko da se odrekao svih svojih državljana koji žive i rade u Evropi pa i svetski poznatih fudbalera Edgara Davidsa, Klarensa Sedorfa, Džimi Flojd Haselbajnka, Rud Gulita

Država u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, sa oko 3,7 miliona stanovnika. Liberiju je početkom 19. veka osnovalo Američko društvo za kolonizaciju kako bi oslobođene crne robova iz SAD vratilo nazad na afrički kontinent. Nakon kraja Hladnog rata 1989. Liberija je potonula u građanski rat koji je sa prekidima trajao sve do 2003. godine. Crnci povratnici iz SAD, koji su državu stvorili po ugledu na Ustav SAD od 1787. doneli su svoj Ustav 1847. koji je još uvek na snazi, a interesantno je da prema ovom dokumentu belci ne mogu biti državljani republike niti imati pravo glasa. Na izborima u oktobru 2017. godine bivši fudbaler i dobitnik zlatne lopte 1995. godine Džordž Vea, izabran je za predsednika republike. Liberija je prilično siromašna zemlja zbog građanskih ratova koje je imala, a neki od podataka govore da je jedna od glavnih industrijskih grana pomorska plovidba jer, navodno, pod liberijskom zastavom plovi najveći broj stranih brodova u svetu, a jedan je i od najvećih proizvođača kaučuka.

Jedna od najmanjih država u Africi bez izlaza na more, na obali jezera Tanganjika, kroz koju protiče i reka Nil. Burundi je postojao kao nezavisno kraljevstvo, nakon toga i kolonija, a potpunu nezavisnost stiče 1962. godine. Isprva monarhijha, ona je danas republika. Zvanični jezici su Kirundi i Francuski, dok se Svahili govori duž istočne granice.

Burundi je jedna od najsiromašnijih zemalja, više od 60 odsto građana je nezaposleno, a poljoprivreda je najznačajnija industrija. Najznačajniji proizvod poljoprivrede je kafa koja predstavlja 78 odsto izvoza, za kojom slede pamuk, čaj i banane, čiji je Burundi jedan od deset najvećih svetskih proizvođača. Burundi ima zalihe nikla, urana, kobalta, bakra, platine i vanadijuma.

Mala država u Gvinejskom zalivu u centralnoj Africi koja se sastoji od dva ostrva (Sao Tome i Prinsipe). Površina države je oko 1.000 kvadratnih kilometara što je čini najmanjom afričkom državom, sa oko 300.000 stanovnika. Ostrvo su otkrili portugalski moreplovci između 1469. i 1472. godine. Sa proizvodnjom šećera, kafe i kakaa ova zemlja je od 19 veka na ovamo izbila na svetski vrh po proizvodnji ovih namirnica. Nezavisnost stiče 1975. godine. Osim agrikulture, razvijeni su i ribarstvo i mali industrijski sektor koji vrši preradu agrikulturnih proizvoda. Ostrvo ima veliki potencijal za razvoj turizma.

Država na jugu Afrike koja je bila pod protektoratom britanske krune i koja tek 1996. godine postaje nezavisna država. Pored Vatikana i Monaka, jedina je zemlja na svetu koja je u celini okružena drugom (jednom) državom. Inače je među najmanjima u Africi i ima oko 2,2 miliona stanovnika. Međutim, neslavni rekord drži po tome što ima najviše zaraženih sidom u svetu. Prirodni resursi kojima Lesoto raspolaže su voda, dijamanti i retki minerali.

Država na zapadu Afrike, graniči se sa Senegalom i Gvinejom, a na zapadu izlazi na Atlantski okean. Ima oko dva miliona stanovnika, a glavni i najveći grad je Bisao. Portugalci su bili prvi Evropljani koji su zauzeli Gvineju Bisao, koja postaje njihov centar trgovine robovima. U aprilu 1974. Lisabon je potpisao sporazum po kom pruža potpunu nezavisnost ovoj zemlji, koja odmah nakon toga stupa u prosovjetski blok i jedno vreme razvija socijalističko društveno uređenje. U godinama nakon toga uvodi se višepartijski sistem, a bilo je i vojnih udara, građanskog rata, pa čak i ubistva predsednika države. Prirodna bogatstva ove zemlje su: nafta, boksit, fosfati, mada se ne eksploatišu previše, zatim drvo, more i reke bogate ribom, ali bez obzira na to, reč je o jednoj od nerazvijenijih država sveta. Zemlja izvozi ribu, rakove (posebno škampe), kikiriki, drvo i ulje. Najrazvijeniji vid saobraćaja je pomorska i rečna plovidba. Glavna luka je glavni grad Bisao, putevi su loši, a železničk saobraćaj ne postoji.

Država u Okeaniji, koja zauzima istočni deo ostrva Nova Gvineja i veliki broj manjih susednih ostrva. Glavni i jedan od najznačajnih gradova je Port Morsbi. Iako u njoj živi manje od 6 miliona stanovnika, u Papui se govori preko 700 jezika koji predstavljaju tradicionalna domorodačka društva koja ih koriste. Ovo je jedna od najmanje urbanizovanih država sa svega oko 20 odsto gradskog stanovništva. Evropljani su prvi put stupili u neke delove unutrašnjosti Nove Gvineje tek u 30-im godinama 20. veka, a ostrvom su zajedno upravljale Australija i Ujedinjene nacije. Nakon proglašenja nezavisnosti 1975. u zemlji je vladala politička nestabilnost sa čestim izmenama vlada. Od 1988. do 1997. trajao je gerilski rat za nezavisnot ostrva Bugenvil na kom se nalaze značajna nalazišta zlata. Tokom rata poginulo je oko 20.000 ljudi.
Povezane vesti