PRIŠAO MU JE NA MOTORU I PUCAO Kamera snimila ubistvo telohranitelja vođe KAVAČKOG KLANA,

10.4.2018 0:45:51
Broj pregleda: 13
Podeli Tvituj Podeli na G+

Na dramatično sendici Saveta bezbednosti UN, Francuska je okrivila Rusiju za navodni hemijski napad u Dumi u Siriji, a SAD prete odmazdom. Rusija: Pazite, naš odgovor će biti strašan!

nebenzija,rusija,un.sb un,savet bezbednosti

Ruska i iranska vojna podrška je prisutna na terenu i na svim nivoima sirijske ratne mašinerije. Nijedan sirijski avion ne poleće a da o tome ne budu obavešteni ruski saveznici”, rekao je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr.

Prema njegovim rečima, napadi hemijskim oružjem 7. aprila su izvedeni uz prećutnu ili eksplicitnu” saglasnost Rusije.

Delatr je ocenio da Francuska više ne može da ignoriše” bombardovanja koja izvodi sirijska vlada.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija izjavio da je Moskva upozorila SAD o teškim posledicama” ukoliko izvedu napad na snage sirijske vlade zbog izveštaja o navodnom napadu hemijskim oružjem na pobunjenički grad Dumu,.

Američka ambasadorka Niki Hejli uzvratila da će SAD odgovoriti” na akciju vladinih snaga u Siriji, bilo da Savet bezbednosti odluči da deluje po pitanju tog napada ili ne, prenosi Rojters.

Nije bilo nikakvog napada hemijskim oružjem”, kazao je Nebenzija na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je održana u ponedeljak uveče po srdenjeevropskom vremenu.

On je naveo da je Rusija relevantnim kanalima već uputila poruku SAD da bi korišćenje oružane sile, pod lažnim izgovorom, protiv Sirije gde se, na zahtev legitimne vlade te zemlje, nalaze ruske trupe moglo da vodi teškim posledicama”, naveo je Nebenzija.

Ambasadorka Velike Britanije u UN Karen Pirs kazala je novinarima uoči sednice da bi London više voleo da se započne s odgovarajućom istragom”, ali da su sve opcije na stolu i da je Britanija u bliskom kontaktu sa saveznicima iz SAD i Francuske.

Bela kuća danas je optužila Rusiju da je izdala obavezu koju je preuzela da će okončati sirijski program hemijskog oružja, u kontekstu napada izvedenog u Siriji tokom vikenda prilikom kojeg je , kako se sumnja, korišćeno hemijsko naoružanje, navodi Rojters.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders kazala je novinarima da je taj napad u skladu sa šemom korišćenja hemijskog oružja koju je uspostavio predsednik Sirije Bašar al Asad, kao i da Rusija i Iran takođe snose odgovornost zbog materijalne pomoći Asadovoj vladi.

Sada je jasno da je Rusija izdala obaveze da će garantovati okončanje programa hemijskog oružja sirijskog režima”, rekla je Sandersova.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije danas je javno osudio hemijski napad na sirijski grad Dumu, nazivajući ga gnusnim” i najavljujući da će potencijalni odgovor objaviti u narednih 24 do 48 sati.

Ruska vojska saopštila je istovremeno da nije otkrila tragove hemijskog napada u Dumi u kome su desetine ljudi poginule, izvestila je novinska agencija Interfaks.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su lekari ruske vojske ispitali pacijente u bolnici u Dumi i da nisu otkrili simptome trovanja hemijskim oružjem, prenosi Rojters.

Sirijska pobunjenička grupa ARmija islama (Džaiš al Islam) optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi i navela da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.
Povezane vesti