PROKLETSTVO VOJVODA OD SASEKSA Megan i Hari nose njihove titule, ali ako budu imali isti takav

29.5.2018 8:46:38
Broj pregleda: 1421
Podeli Tvituj Podeli na G+

Vojvotkinja od Saseksa bila je trudna kad je stala pred oltar. I bila je zaljubljena, ali ne u svog budućeg supruga već u svog rođaka. U pitanju naravno nije Megan Markl, već poslednja žena koja je nosila titulu vojvotkinje od Saseksa. Pre više od 200 godina riđokosi princ zaljubio se u tamnokosu stariju ženu. Mreža ljubavi, laži, prevara i sramote tkala se čak 40 godina.

Tadašnja vojvotkinja od Saseksa bila je ledi Augusta Marej, ćerka Erla od Danmora, a njen suprug bio je princ Augustus Frederik, šesti sin “ludog” kralja Džordža III, koji će uskoro postati prvi Vojvoda od Saseksa. Komplikovani ljubavni trougao uništio je živote vojvode, njegove žene i njenog rođaka.

Princ Augustus rođen je u Bakingemskoj palati. Kao dete je imao astmu i poslat je u inostranstvo kad je imao 13 godina. Do 19-te je živeo u Italiji, gde je upoznao ledi Augustu, pet godina stariju od njega.

Ona je bila strasno zaljubljena u svog rođaka, lorda Arčibalda Hamiltona, a neki veruju da je ledi pobegla iz Britanije u ostatak Evrope kako bi rodila njeno i Arčibaldovo dete. Šta god da je bilo u pitanju i šta god da je bilo sa detetom, Augusta je tokom boravka u Rimu sa svojom majkom upoznala Augustusa. Princ se odmah zaljubio. Već nakon nekoliko nedelja ju je zaprosio. On je tada imao 20, a ona 25 godina. Tajno su se venčali u hotelu “Sarmijento” u Rimu, a kasnije se tvrdilo da je ceremonija bila nezakonita.

Ledi Augusta Marej

Augusta je znala da će biti problema, ali nije mogla odoleti a da ne postane članica kraljevske porodice, zapisao je istoričar Kenet Rouz. Ali, članovi britanske kraljevske porodice je nikada nisu priznali. Par se vratio u Britaniju, sada sa bebom na putu, i venčali su se ponovo u Mejferu. Za razliku od raskošnog venčanja princa Harija i Megan Markl, ova ceremonija je bila održana u potpunoj tajnosti, navodi Dejli mejl”.

Par je pustio objave za venčanje tri nedelje zaredom, kako je zakon nalagao, ali su njihova imena navedena kao Augustus Frederik i Augusa Marej, kako bi izbegli publicitet. Na dan venčanja 5. decembra 1793. Augusta je bila dobrano odmakla u trudnoći, a kad je kralj čuo za to proglasio je oba braka nezakonitima i poništio ih. Augusta nije nikako mogla da se nazove pripadnikom kraljevske porodice, insistirao je kralj.

Princ Augustus Frederik

Mesec dana kasnije rodila je dečaka. Zbog sramote, kralj je proterao Augustusa. Otišao je u Italiju, dok je vojvotkinji rečeno da ostane sa detetom u Britaniji. Vojvoda se ponovo zaljubio, ovaj put u opersku pevačicu iz Napulja Đuzepinu Grasi, s kojom je bio u vezi dve godine, dok je vojvotkinja ponovo počela da se viđa sa svojim rođakom lordom Arčibaldom. Međutim, nakon pet godina Augustus se vratio, a ubrzo po njegovom povratku vojvotkinja je ponovo zatrudnela. Iako je on isprva prihvatio dete kao njegovo, otkrio je svežanj pisama koja su ga ubedila u suprotno.

Par je bio zajedno svega 6 meseci kad je vojvoda otišao za Portugal. Nikada više nije video Augustu, koju je ostavio bukvalno bez ijednog novčića. Do tada su zvanično bili u braku 7 godina, iako su zajedno proveli manje od godinu dana, a oboje su bili neverni. Prema zapisima, vojvotkinja je otišla u Lisabon da natera muža da joj da novac. Dogovorili su se da joj isplaćuje 4.000 funti godišnje.

Zauzvrat je trebala da prestane da sebe naziva vojvotkinjom od Saseksa, na čemu je ona insistirala bez obzira na kraljevo naređenje. Na kraju su se dogovorili da ona promeni ime u Ledi Augusta de Ameland, a titula je izabrana nakon što su dvorski službenici istražili njeno poreklo. Njena deca, bez obzira da li im je princ bio otac ili ne, nisu dobila kraljevski status, a na osnovu porekla majke dobili su prezime d&Este.

U međuvremenu, vojvoda je postao otac nezakonitog deteta sa ženom sa kojom je živeo blizu dvorca Vindzor. To dete je bila Lusi Bufoj, koja je kasnije postala prabaka Ane Nigl, popularne britanske glumice ’40-tih i ’50-tih godina. Šta se do kraja dogodilo sa vojvotkinjom od Saseksa i njenim mužem te lordom Arčibaldom? Augusta je proterana u Remsgejt u Kentu, gde je živela u neimaštini dok se nije otkrio skandal o tajnim uplatama na njeno ime iz kraljevskih riznica.

Kako su pisali tadašnji mediji, Augusta je primala izdašne sume za “usluge na plantažama Barbadosa”, iako nije imala nikakve veze sa tim. To je bio način kraljevske porodice da je isplati bez priznavanja činjenice da je rodila unuka kralju. U malom gradu kakav je Remsgejt i dalje je bila poznata kao vojvotkinja od Saseksa. Kad je umrla u 69. godini, ulica u gradu je po njoj dobila ime Saseks strit.

Lord Arčibald se nikada nije oženio. Što se tiče vojvode, on je čekao da Augusta umre kako bi se ponovo oženio, u 58. godini, sa dugogodišnjom ljubavnicom ledi Sesilijom Bagin. Ali, i dalje nije mogao da živi u miru. I taj brak je proglašen ništavnim jer nije imao kraljevu dozvolu, pa pred očima suda Sesilija nije bila više njegova supruga nego što je to bila Augusta. Vojvoda je bio toliko ponižen i izmučen tretmanom svoje porodice da je na samrti odbio da ga sahrane u Vindzoru, već je tražio da ga pokopaju na javnom groblju u Kensal Grinu, u severnom delu Londona.
Povezane vesti