Pronađena rimska vila iz ČETVRTOG VEKA: Veličine je četiri fudbalska terena, imala je čak

11.10.2018 4:48:35
Broj pregleda: 84
Podeli Tvituj Podeli na G+

Jedna od najvećih britanskih rimskih vila iz trećeg ili četvrtog veka, veličine četiri fudbalska terena, pronađena je kod autobuske stanice u Kembridžu.

Arheolozi sa Univerziteta Kembridž pronašli su više zgrada, a na podovima su nađene školjke u vili u kojoj je živela, kako se veruje, bogata porodica.

Arheolozi strahuju da je dobar dio vile uništen prilikom gradnje autobuske stanice, piše Dejli mejl”.

Arheolozi kažu da je ova lokacija imala verovatno specijalan status zbog ukrasnih materijala koji su korišćeni u izgradnji.

Takođe, pronađeni su prozorsko staklo, kao i kameni delovi zgrade, po čemu se ova lokacija razlikuje od drvenih nastambi uobičajenih u to vreme.

Celi kompleks uključivao je četiri zgrade sa centralnim objektom i velikom dvoranom.

Pronađeni su ukrasni građevinski materijal, crep za krovove, prozorsko staklo, kamenčići za mozaik u crvenoj, žutoj i beloj boji, dekorativne staklene posude, podne pločice sa složenim sistemom podnog grejanja i ljušture školjki koje su bacali vlasnici ili radnici.

Na toj lokaciji ranije su pronađena dva preistorijska spomenika, odnosno grobnice, rimska naselja, groblja i putevi.

Kristofer Evans, šef arheološkog tima, rekao je da pronađeni dekorativni materijal, krovni crep, kao i prozorsko staklo koje ukazuje da su vlasnici i zgrada bili visokog statusa. U to vreme staklo je bilo retkost.

Arheolozi su, takođe, utvrdili da je na ovom području bilo više rimskih naselja, prilično gusto naseljenih, na razdaljini od par stotina metara, koja su međusobno bila povezana putevima.
Povezane vesti