"AMERIČKA PARANOJA" SAD tvrde da Rusija ima zločudni uticaj na SRBIJU,

11.1.2018 14:15:55
Broj pregleda: 11
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kremlj je danas nazvao apsolutno neosnovanim” novi izveštaj demokrata u američkom Senatu u kojem je opisano rusko mešanje u interese SAD širom Evrope, ocenjujući da se radi o paranoičnoj zabrinutosti”.

AP navodi da je ovaj izveštaj, koji je pripremio senator Ben Kardin, vođa demokratske manjine u Spoljnopolitičkom odboru Senata, prvi izveštaj iz Kongresa koji detaljno govori o naporima Rusije da potkopa demokratske zemlje, počevši od predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Demokrate u preporukama, između ostalog, navode da je potrebno graditi demokratske insitucije u zemljama koje su najpodložnije mešanju u izbore i osnovati organizaciju sličnu Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma koja bi koordinisala američku reakciju na to mešanje.

Među razmatranim zemljama našla se i Srbija.

Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa ukazali demokratski senatori.

Oni Vašington pozivaju da posveti veću pažnju Srbiji kao važnoj zemlji regiona, odobri veća sredstva za pomoć Srbiji, radi odbrane od ruskog uticaja, kao i da visoki američki zvaničnici češće posećuju Srbiju.

Dmitri Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, kazao je da su optužbe o navodnom mešanju koje su upućene protiv naše zemlje (Rusije) apsolutno neosnovane”.

Peskov je u konferencijskom telefonskom razgovoru sa novinarima rekao da paranoična zabrinutost” u vezi sa ruskim mešanjem ne samo da šteti bilateralnim odnosima, već i samim SAD”, navodi AP.

U juče objavljenom izveštaju, posvećenom ruskom uticaju na izbore u drugim zemljama, demokratski senatori pozivaju administraciju Donalda Trampa da strano mešanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, da formira agenciju koja bi koordinisala odgovor na mešanje i uspostavi novu vrstu sankcija za kažnjavanje odgovornih.

U tekstu na 200 stranica čiju je izradu naložio senator Ben Kardin, posle Trampove pobede, detaljno se opisuju gotovo dve decenije” ruskih napora da utiču na izbore u Evropi, a Tramp se kritikuje što je malo učinio da se to reši.
Povezane vesti