"BOKO HARAM" koristio decu za terorističke napade

22.8.2017 23:03:02
Broj pregleda: 79
Podeli Tvituj Podeli na G+

Militanti Boko Harama” iskoristili su više od 80 dece kao ljudske bombe” za vršenje napada u Nigeriji, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

On je rekao da je, prema statistici Unicefa, broj terorističkih napada u kojima su korišćena deca u 2017. godini četiri puta veći od broja zableženog tokom čitave 2016. godine.

Od početka ove godine, 83 dece je iskorišteno kao ljudske bombe&, uključujući 55 devojčica od kojih je većina imala manje od 15 godina”, rekao je Dižarik i napomenuo da su ta deca žrtve, a ne napadači.

Dižarik je dodao da je Boko Haram” samo povremeno preuzimao odgovornost za napade, prenosi TASS.

Nigerijska vojska se već osam godina bori protiv militanata Boko Harama”, grupe koja se zaklela na vernost Islamskoj državi”. U tom periodu u Nigeriji je raseljeno najmanje dva miliona stanovnika, dok više od sedam miliona njih zavisi od humanitarne pomoći.

Posljednji veći napad terorista u Nigeriji desio se u utorak, 15. avgusta, kada su dve žene aktivirale eksplozivne naprave na pijaci i u blizini izbegličkog kampa u području grada Majduguri. U tim napadima poginulo je 30 civila, dok je više od 80 njih ranjeno.
Povezane vesti