"Njujork tajms": Povećana svest o pretnji koju Putin predstavlja za demokratiju

12.1.2018 1:47:17
Broj pregleda: 28
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ukoliko ima ikakve koristi od ruskog uplitanja u američke izbore 2016. godine, to je da je povećana svest o široj pretnji koju predsednik Vladimir Putin predstavlja po demokratije u Evropi i drugde, ocenjuje Njujork tajms”.

Suočeni sa samozadovoljstvom republikanaca koji strahuju da bi skretanje pažnje na te intrige moglo otkriti kontakte kampanje predsednika Donalda Trampa sa Rusima, demokrate u Spoljnopolitičkom odboru Senata su objavile izveštaj koji je izgleda dosad najsveobuhvatniji” javni spisak ruskog rata Zapadu”, smatra list.

Izveštaj je napisan bez učešća republikanaca, ali demokrate se nadaju da će se njime pojačati pritisak na administraciju u Vašingtonu da sprovede sankcije koje je Kongres velikom većinom glasova usvojio prošle godine i čiji rok je 29. januar.

Nikada dosad u američkoj istoriji nije bilo toliko jasno da predsednik SAD toliko jasno zanemaruje pretnju nacionalnoj bezbednosti”, stoji u pismu koje je uz izveštaj priložio najviše rangirani demokratski senator u Spoljnopolitičkom odboru.

U izveštaju naslovljenom sa Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD”, navodi se da ima mnogo stvari pored sankcija koje bi trebalo da budu deo sveobuhvatne američke strategije.

To su, kako se sugeriše, jačanje demokratskih institucija u ranjivim evropskim zemljama, otkrivanje i zamrzavanje prljavog novca povezanog sa Kremljom i izgradnja koalicije radi suprotstavljanja ruskim hibridnim pretnjama.

Najvažnije je, međutim, vođstvo, koje je Tramp do sada odbijao da pruži, ocenjuje Njujork tajms”.

On je na tviteru već osudio demokrate što su objavile taj izveštaj i ponovo izjavio da nije bio u dosluhu sa Moskvom. Rusija i svet smeju se toj gluposti”, napisao je Tramp.

Njujork tajms” smatra da je on u pravu, ali da ne shvata kome je smeh namenjen”.

Demokrate u izveštaju pozivaju Trampovu administraciju da strano mešanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, da formira agenciju koja bi koordinisala odgovor na mešanje i uspostavi novu vrstu sankcija za kažnjavanje odgovornih.

U tekstu na 200 stranica, čiju je izradu naložio senator Kardin, detaljno se opisuju gotovo dve decenije” ruskih napora da utiču na izbore u Evropi, a Tramp se kritikuje što je malo učinio da se to reši.

Deo izveštaja demokratskih senatora odnosi se na Srbiju. U njemu se vašingtonska administracija poziva da posveti veću pažnju Srbiji kao važnoj zemlji regiona, odobri veća sredstva za pomoć Srbiji radi odbrane od ruskog uticaja, kao i da visoki američki zvaničnici češće posećuju Beograd.

Osvrćući se na Srbiju, demokratski senatori ocenjuju da se zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa”.

Dok njeni lideri nastoje da delaju u izazovnom političkom okruženju, nema sumnje da je Srbija suočena sa pritiskom dok pokušava da sedi na dve stolice,” iznosi se u izveštaju, uz napomenu da će bez značajnije odbrane”, ruska propaganda nastaviti da utiče na javno mnjenje Srbije.

SAD, takođe, treba da podrže napore Srbije da bude energetski nezavisnija i da rade sa Evropskom unijom na obuhvatnim naporima širom regiona”, navodi se u izveštaju.

Demokrate smatraju i da je zemljama poput Srbije, pored pomoći, potrebno i doslednije američko diplomatsko angažovanje i upozoravaju da američki funkcioneri treba češće da posećuju Srbiju.

Ruski angažovanje sa rukovodstvom Srbije je u oštrom kontrastu sa američkim. Predsednik Vučić se sreo sa predsednikom Putinom najmanje 12 puta od 2012. godine, dok je poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd bio Džimi Karter 1980. godine,” navodi se u izveštaju.

Demokrate zato smatraju da bi američki funkcioneri, uključujući članove Kongresa trebalo redovno da putuju u region i da primaju visoke goste u Vašingtonu.

SAD treba da pošalju jasnu poruku da su se vratile i da su spremne da sarađuju za zemljama i saveznicima širom Evrope kako bi se odbranile od zloćudnog uticaja i pomogle tim zemljama da dovrše proces integracije”, piše u izveštaju.
Povezane vesti