"PRLJAVE SU TOKOM ONIH DANA" Jeziva praksa: Izbacili su devojku (21) iz kuće

14.1.2018 1:14:09
Broj pregleda: 9
Podeli Tvituj Podeli na G+

U ruralnim delovima Nepala, žene se i dalje isteruju iz kuće tokom onih dana”, jer se smatra da su prljave, pa taj period provode u improvizovanim kućama dok se ne očiste”. U takvoj jednoj šupi, nedavno je umrla i dvadesetjednogodišnja devojka, koja se ugušila u dimu, nastalom dok je pokušavala nekako da se zagreje.

Ova smrt se dogodila uprkos tome što je prošle godine usvojen zakon kojim se kriminalizuje praksa u kojoj su žene primorane da se isele iz kuće tokom trajanja menstruacije, navodi Dejli mejl.

Prema tom zakonu, sada se propisuje kazna od tri meseca zatvora i 30 dolara za osobu koja istera ženu iz kuće tokom onih dana”.

Inače, isterivanje žena je zapravo čaupadi praksa koja se od davnina primenjuje, a ponovo se našla pod lupom” kada su prošle godine dve žene izgubile život.

Zagovornici usvojenog zakona kažu da on mora da se primenjuje kako treba da bi promena stigla i do ruralnih delova Nepala.

Nažalost, mnoge žene su u tim delovima zemlje i dalje primorane da napuste svoje kuće tokom tih nekoliko dana, jer se smatraju priljavima po Hindu tradiciji.

U izolaciji one se suočavaju sa nehumanim uslovima, danima žive u hladnoći, napadaju ih divlje životinje, a često dobijaju infekcije zbog uslova u kojima žive.

Pročitajte još

Tokom tih dana nije im dozvoljeno ni da diraju muškarce, niti stoku, zabranjuje im se pristup zajedničkoj hrani, a onemogućava im se i korišćenje toaleta.
Povezane vesti