"SUSRET KAO ISTINSKI ZNAK POMIRENJA" Vučić se sastao sa kardinalom

13.2.2018 2:47:32
Broj pregleda: 9
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, posetio je večeras na Kaptolu nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije kardinala Josipa Božanića, koji je pozdravio hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajedno napravili predsednik Vučić i predsednica Grabar Kitarović.

Kako je saopštila služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, Vučić je tom prilikom istakao da Katolička crkva u Hrvatskoj može mnogo da pomogne u zbližavanju dva naroda i dveju zemalja i da se nada da će se u budućnosti više govoriti o onome što nas spaja, a ne o onome što nas razdvaja”.

Tokom razgovora, kardinal Bozanić je kazao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za ovaj deo Evrope i da podržava svaku vrstu dijaloga koji te odnose može da poboljša.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića označio kao veoma važnog sagovornika tokom posete Hrvatskoj.

Prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija u crkvenim krugovima, Vučić je sa Božanićem razgovarao i o slučaju kardinala Alojzija Stepinca i mogućim planovima za dolazak pape Fanje u Srbiju.

Susret Vučića sa Božanićem se doživljava kao istinski znak pomirenja jer bi, prema tim izvorima, rukovanje predsednika Srbije sa zagrebačkim nadbiskupom trebalo da bude poruka građanima Hrvatske da su dijalog i pomirenje između sa Srbijom neophodni.

Tim pre jer je Božanić, pema poznavaocima hrvatskih prilika, jedna od najuticajnijih figura ne samo katoličke crkve u Hrvatskoj, već i hrvatske političke scene.

Božanić i kod hrvatske predsednice

Na to ukazuje činjenica da je i hrvatska predsednica dva dana pre nego je uputila poziv Vučiću da zvanično poseti Hvatsku primila nadbiskupa zagrebačkog kardinala Božanića i papskog nuncija u Nemačkoj, nadbiskupa Nikolu Eterovića koji su je, kako je saopšteno, podržali u nastojanju da dijalogom nastavi da rešava sva otvorena pitanja sa susednim državama.

Uticaj Božanića na hrvatsku političku scenu bio je posebno izražen prilikom formiranja koalicione vlade HDZ, kada je na njenom čelu bio Tomislav Karamarko, sa Mostom” Bože Petrova.

Za premijera je tada, na veliko iznenađenje hrvatskih glasača, izabran Tihomir Orešković za šta je, kako se tvrdi, bio najzaslužniji upravo kardinal Bozanić.

Hrvatski mediji su tada pisali da je Karamarko od Božanića tražio da privoli Božu Petrova, čiji je otac inače veliki vernik, da preko svešteničkih udruženja privoli lidera Mosta” da se prikloni Domoljubnoj koaliciji. U Hrvatskoj se špekuliše da takav Bozanićev angažman” u političkim pitanjima navodno nije po volji Vatikanu, i da je zbog toga više puta opomenut”. To se dovodi u vezu sa njegovom smenom s čela Komisije za odnose sa državom što je, inače, prošlo potpuno nezapaženo.

Ćutanje o istorijskim neistinama”

Bozanića su mnogi kritikovali i optuživali da ćuti o istorijskim neistinama i mržnji koja ide” iz Glasa Koncila”, glasila Hrvatske biskupske konferencije, a u kome pozdrav Za dom spremni” smatraju domoljubnim. Zabeleženo je i da je u septembru 2009. godine posetio spomen područje Jasenovac, boravio u Muzeju, ali nije došao do Kamenog cveta.

Hrvatski mediji su o zagrebačkom nadbiskupu pisali i da je okružen nepoverenjem ili čak neprijateljstvom u kleru, u manjini je među svojom braćom u biskupstvu unutar Hrvatske biskupske konferencije. Katolička crkva je praktično najbrojnija organizacija u Hrvatskoj kojoj pripada, po popisu, oko 86 posto stanovništva, a kardinal Bozanić je nesumnjivo najistaknutiji predstavnik te organizacije.

Katolička crkva raspolaže ozbiljnim bogatstvom, a bila bi još bogatija da joj država vrati i ostatak onoga što joj je oduzeto u komunizmu. Ona dosta investira i gradi, poseduje svoje medije, osiguran joj je prostor u državnim medijima, a i privatni joj posvećuju popriličan prostor.

Sastajao se sa patrijarhom Pavlom

Bozanić je inače zagrebačku nadbiskupsku katedru nasledio od znatno omiljenijeg kardinala Franje Kuharića. Rođen u Rijeci 20. marta 1949. godine. U Beogradu je boravio, na čelu delegacije glavnih sekretara evropske biskupske konferencije 2004. godine, kada se sastao i sa tadašnjim patrijarhom SPC Pavlom u jednočasovnom razgovoru.

Patrijarh Pavle je tada rekao da u ozbiljnim vremenima, crkve kao sledbenice Boga, treba da učine sve što mogu u negovanju hršćanskih vrednosti, jer, koliko se približavamo Bogu, toliko se približavamo jedni drugima”.
Povezane vesti