Rusija i Kina o Korejskom poluostrvu, za jačanje saradnje

13.1.2018 22:46:54
Broj pregleda: 13
Podeli Tvituj Podeli na G+

Rusija i Kina su spremne da ojačaju saradnju da bi se smanjile tenzije na Korejskom poluostrvu, saopstilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje je objavljeno posle sastanka zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Igora Morgulova i pomoćnika kineskog ministra spoljnih poslova Konga Suanjua.

Diplomate su razmenile stavove o situaciji na Korejskom polustrvo i u severoistočnoj Aziji”.

Obe strane su naglasile da Rusija i Kina treba da ojačaju saradnju da bi došlo do deeskalacije tenzija i iznalaženja rešenja za čitav niz problema sa kojima se taj deo regiona sučava, a na bazi zajednički izrađenih mirovnih inicijativa”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva, prenosi Tass.

Kineski predsednik Si Đinping je pre dva dana tokom telefonskog razgovora sa južnokorejskim predsednikom Mun Dže-inom pozdravio nedavno ostvareni napredak u međukorejskim razgovorima, saopšteno je iz Munovog kabineta.

Tokom razgovora održanih u utorak, Severna Koreja saopštila da će njeni sportisti učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama koje se narednog meseca održavaju u Južnoj Koreji, podseća Rojters.

Severna i Južna Koreja saglasile su se da 15. januara održe pregovore na radnom nivou, u Tongilgaku, na južnokorejskoj polovini graničnog naselja Panmundžom, javila je danas agencija Jonhap.
Povezane vesti