S RAZLOGOM: Zašto Severnokorejci tako mrze Amere

13.8.2017 3:03:01
Broj pregleda: 69
Podeli Tvituj Podeli na G+

Stanovništvo Severne Koreje već šest decenija odrasta sa mržnjom prema SAD. Ta propaganda funkcioniše ne zbog njihove gluposti” već živog sećanja na Korejski rat, u kome se pokazala sva američka humanost”.

severna koreja pjongjang nuklerno oružje kim džong un

Severna Koreja se mentalno još uvek nalazi u 50-im godinama prošlog veka, piše sajt nemačkogdržavnog radija Dojče vele (DW).

U Severnoj Koreji nedostaje mnogo toga, ali jedno sigurno ne: efikasna propagandna mašinerija, još u vrtiću i u školskim udžbenicima podstiče se mržnja prema SAD, povezana sa strahom od imperijalnog agresora” iz Vašingtona.

Propagandi ide na ruku i to što se može pozivati na kolektivno iskustvo iz Korejskog rata. Taj rat je, naime, i danas prisutan u životu ljudi u Severnoj Koreji. Možda i zato što još uvek nije završen jer mirovni sporazum nikada nije sklopljen, pa na granici na 38. paraleli već više od šest decenija vlada samo primirje.

Nemački radio navodi da je taj rat započeo Sever, čije su trupe 25. juna 1950. prešle 38. paralelu. Pjongjang je hteo oružjem da iznudi ponovno ujedinjenje naroda poluostrva koje je posle Drugog Svetskog rata nepravedno (i kao posledica Hladnog rata) podeljeno na sever (oslobođen od strane Sovjeta) i jug (koji su oslobodile SAD). Posledice su bile katastrofalne.

Ipak, sada, kada američki predsednik Donald Tramp danas preti vatrom, besom i neobuzdanom silom i još dodaje da će se Severnoj Koreji dogoditi stvari koje je smatrala nemogućim”, to se uklapa kako u narativ Pjongjanga, tako i u istorijska iskustva.

Kada američki ministar obrane Džejms Matis severnokorejsko vođstvo upozorava na opasnost od uništenja sopstvenog naroda”, onda se propagandistički oživljava nacionalna trauma, jer Severna Koreja je već doživeli uništenje između 1950. i 1953. godine, navodi Dojče vele.

severna i južna koreja japan

Tri godine su američki avioni masovno bombardovali Severnu Koreju i to bez ikakvih obzira prema civilima, piše američki istoričar Brus Kamings, navodi nemački radio.

To tzv. tepih bombardovanje Severne Koreje on je okarakterisao kao ratni zločin. Na Severnu Koreju je bačeno više bombi i napalma nego tokom celog Drugog svetskog rata na Japan.

Tokom te tri godine u Severnoj Koreji je poginulo 20 odsto stanovništva, to je procena američkog generala Kertisa Lemaja koji je u Korejskom ratu komandovao avijacijom.

U jednom intervjuu iz 1984. godine on je rekao: Mi smo spalili svaki grad, na ovaj ili onaj način. Neke i u Južnoj Koreji. Uništili smo greškom čak i južnokorejski Pusan.”

U neprijatne istorijske istine koje je Zapad zaboravio, a koje Severna Koreja i te kako pamti spadaju i masakri, piše Dojče vele.

Javnost na Zapadu je tek 1999. godine saznala da su američki vojnici pod mostom No Gun Ri ubili stotine civila koji su pokušali da se spasu bekstvom.

Još gore su bile antikomunističke čistke u južnokorejskoj vojsci, neposredno nakon izbijanja Korejskog rata, na Jugu su bili streljani navodni komunisti i simpatizeri Severa uz znanje i pred očima američkih oficira.

Izveštaji i fotografije tih zločina su decenijama držani u tajnosti, objavljeni su tek 2008. godine.

Komisija za istinu i pomirenje, osnovana za vreme južnokorejskog predsednika Roha Mo-hjuna, koji je prethodno bio aktivista za ljudska prava, procenila da je u takvim čistkama ubijeno 100.000 ljudi.

Reč je o vrlo konzervativnoj proceni, kaže se u komisiji, navodi nemački državni radio i dodaje da je za mnoge od tih masakra nepravedno bila okrivljena Severna Koreja, koja je takođe vršila za krvave čistke.
Povezane vesti