SAD pozvale Srbiju da izruči dvoje radikala

6.12.2017 21:16:00
Broj pregleda: 34
Podeli Tvituj Podeli na G+

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas na sednici SB UN u Njujorku Srbiju da sprovedu nalog Haškog tribunala i uhapsi članove SRS Petra Jojića i Vjerice Radete.

Pozivamo vladu Srbije da sarađuje sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove i izvrši naloge za hapsenje i naglašavamo obavezu vlade da to učini”, rekla je Mišel Sison, predstavnica SAD na na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran poslednji izveštaj o radu Haškog tribunala.

Radeta i Jojić su optuženi za uticanje na svedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Ona je pohvalila rad Tribunala i rekla da on ostavlja značajno nasleđe.

Među važnima istakla je presude visokim političkim i vojnim liderima u bivšoj Jugoslaviji, naročito Ratku Mladiću kao važan korak ka utvrđivanju odgovornosti onih koji su izazvali strašne patnje ljudi u BiH.

Pročitajte još:

Američka predstavnica rekla da Haški tribunal ostavlja za sobom nasleđe pravde i nadu žrtvama zločina da krivci makar bili oni i na najvišim funkcijama mogu da odgovaraju pred licem pravde.

SAD će nastaviti da podržavaju i rad Mehanizma koji će preuzeti preostale slučajeve Tribunala, rekla je ona.

Takođe je pozvala države u regionu da sarađuju u procesuiranju slučajeva pred nacionalnim pravosuđima.

Kao što je Tribunal pokazao, kad radimo zajedno možemo da postignemo meru pravde i odgovornosti za najstrašnije zločine”, rekla je američka predstavnica.
Povezane vesti