Samit SEI u Splitu: Tema proširenje EU i migranti

12.6.2018 11:15:44
Broj pregleda: 53
Podeli Tvituj Podeli na G+

Split & Na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Srednjoevropske inicijative (SEI) u Splitu raspravljalo se o proširenju Evropske unije i o problemu migracija.

Domaćin skupa, čiji je zvanični naziv bio Srednjoevropska inicijativa-buduća perspektiva”, bila je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ministri su na sastanku, kome je prisustvovao i srpski ministar Ivica Dačić, usvojili zajedničku izjavu sa ocenom stanja regiona SEI-a, kao i smernice za budućnost.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je Pejčinović Burić istakla da je jedan od glavnih prioriteta predsedavanja Hrvatske SEI-em podrška nastavku politike proširenja EU, budući da politika proširenja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, bezbednost i stabilnost Evrope”.

Prema njenim rečima, ostali prioriteti hrvatskog predsedavanja SEI-em uključuju jačanje privredne i kulturne saradnje, jačanje parlamentarne dimenzije SEI-a i jačanje saradnje SEI-a i drugih regionalnih i medjunarodnih organizacija.

U saopštenju se navodi da će se krajem godine u Zagrebu održati samit šefova vlada SEI-a.

Predsedavanje SEI-em 2019. godine preuzeće Italija.
Povezane vesti