SDPS predložila Skupštini Srbije deklaraciju o borbi protiv nasilja i govora mržnje

16.5.2018 14:16:05
Broj pregleda: 21
Podeli Tvituj Podeli na G+
Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) je Skupštini Srbije predložila donošenje deklaracije o borbi protiv nasilja i govora mržnje, izjavio je danas poslanik te partije Meho Omerović.

"Ovakvih dokumenata do sada nismo imali u Skupštini Srbije, jer od 1991. godine do danas Skupština Srbije je usvojila 26 deklaracija, ali nikad nijednu koja se odnosi na nasilje, odnosno na pretnje i govor mržnje", rekao je Omerović novinarima.

Ključni razlog za podnošenje predloga takve deklaracije su pojačano nasilje, pretnje i govor mržnje u društvu, kao i neprofesionalno izveštavanje medija o slučajevima nasilja.

"To je postao ozbiljan problem, nasilje je u skoro svim sferama u društvu, a medijski napisi govore da je stopa nasilja u Srbiji veoma zabrinjavajuća", rekao je Omerović, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava.

Dodao je da izveštaji državnih organa i nevladinih organizacija pokazuju da je nasilje svuda: u porodici, partnerskim odnosima, posebno prema ženama.

"Raspirivanje mržnje i pretnje huliganskih i ekstremističkih grupa usmerene prema nacionalnim manjinama i LGBT osobama postale su svakodnevica", rekao je on.

Pošto je javno i u politici izriču teške reči mržnje i pretnje, "ako sistematski, kao društvo i preko ove institucije, Skupštine Srbije, ne reagujemo, nasilje i govor mržnje mogu dovesti do ozbiljnih problema. Ne smemo olako preći preko ovakvih pojava, jer su opasne", rekao je on.

Skupština Srbije bi usvajajući predloženu deklaraciju jasno rekla da će reagovati i sprovoditi demokratske vrednosti i da će se poštovati ljudska i manjinska prava, kao i da će borba protiv nasilja i govora mržnje biti jedan od prioriteta, izjavio je Omerović.Povezane vesti