Si veliča slobodnu trgovinu, osudio sebičnu politiku

11.6.2018 8:16:20
Broj pregleda: 45
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kineski predsednik Si Đinping hvalio je slobodnu trgovinu, a kritikovao sebičnu i kratkovidu” politiku, pozvavši na održavanje propisa Svetske trgovinske organizacije, podržavanje multilateralnog trgovinskog sistema i izgradnju otvorene globalne ekonomije.

Si je to poručio na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u kineskom gradu Chingdao, prenosi AP, uz napomenu da je taj skup ovog vikenda organizovan u bliskoj međusobnoj saradnji zemalja članica bloka dok se, s druge strane, samit G7 završio metežom zbog tenzija i nesuglasica u vezi sa trgovinom.

Iako Si u govoru nije pomenuo američkog predsednika Donalda Trampa, Peking želi da sebe predstavi kao zagovornika slobodne trgovine, u odgovoru na Trampovu podršku kontroli uvoza, navodi američka agencija, ocenjujući da se to kosi sa statusom najzatvorenije velike ekonomije koji Kina ima.

Trebalo bi da odbacimo mentalitet Hladnog rata i sukob između blokova istakao je Si, ukazavši da bi zemlje trebalo da se suprotstave praksi težnje ka apsolutnoj bezbednosti samih sebe, na uštrb bezbednosti drugih zemalja”.

Kineski predsednik je, takođe, pozdravio ulazak novi članica u SCO, nazvavši prisustvo indijskog premijera Narendre Modija i pakistanskog predsednika Mamnuna Husaina događajem od velikog istorijskog značaja”.
Povezane vesti