Sirijska vojska i Iran:Izrael laže o preletu drona

10.2.2018 16:48:39
Broj pregleda: 8
Podeli Tvituj Podeli na G+

Iran poručuje da Sirija ima pravo na samoodbranu otpuživši Izrael za laži, u odgovoru na izraelske napade nakon što je Izrael oborio dron za koji tvrdi da je iranski.Sirijska vojska tvrdi da dron nije povredio izraelski vazdušni prostor.

oboren avion, izrael, sirija

Optužbe o preletu iranskog drona su isuviše smešne. Da pokriju svoj zločin u regionu izraelski lideri pribegavaju lažima, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Bahram Gasemi agenciji Frans pres.

Izrael je saopštio da je jutros izveo velike vazdušne udare u Siriji, pogodivši sirijske, ali takođe iranske” vojne mete nakon što je presretnut dron lansiran iz Sirije.

Ovo je prvi put da je izraelska vojska otvoreno rekla da je gađale iranske mete u susednoj Siriji.

Ona je u poslednjim godinama izvela više vazdušnih napada na sirijske i ciljeve proiranskog libanskog Hezbolaha koji se takođe bori na strani Asadovih snga.

Sirijska protivazdušna odbrane je uzvratila vatru i jedan izraelski brobeni avion F-16 je pao, ali je nejasno da li je pogođen ili se radi o tehničkoj ili ljudskoj grešci.

Izvor: Youtube/RT

Iran nije vojno prisutan u Siriji i poslao je samo vojne savetnike u Siriju na zahtev sirijske vlade”, rekao je Gasemi.

U saopštenju iz zajedničke komande saveznici Asada uključujući Hezbolah i Iran su porekli povredu izraelskog vazdušnog prostora.

Iran je zakleti neprijatelj Izraela i vojno pomaže snage sirijskog predsednika Bašara Asada u građanskom ratu koji besni od 2011. godine.

Liban je u međuvremenu osudio izraelske udare u Siriji i najavio da će poslati pismo Savetu bezbednosti UN zbog izraelskog korišćenja libanskog vazdušnog prostora da izvede napade na Siriju, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Bejrutu.
Povezane vesti