Skot: Dobro je što nema vanrednih izbora, jer je ova godina ključna za evropski put Srbije

12.1.2018 17:48:30
Broj pregleda: 6
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ambasador SAD Kajl Skot ocenio je danas da je odluka o neodržavanju parlamentarnih izbora dobra, jer će, ističe, parlament imati više prostora da se bavi reformama neophodnim za pridruživanje.

On, naime, smatra da će 2018. biti ključna godina za napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Evropska unija je, rekao je američki diplomata novinarima na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, jasno stavila do znanja da je posvećena priključivanju zemalja Balkana, da taj period do 2025. vide kao ključan.

Ali, sa moje tačke gledišta, za Srbiju je 2018. od ključnog značaja. Mislim da ima puno prilika da se načini brz napredak na putu ka EU, da se ozbiljno uzmu pitanja koja su pokrenuta u Izveštajima EK i reforme koje treba da budu sprovedene u Srbiji rekao je Skot.

Na pitanje zbog čega je, po njegovom mišljenju, Srbija na vrhu liste evroskeptičnih zemalja i da li je i EU odgovorna za to, Skot je kazao:

Politički lideri treba bolje da objasne sve benefite koje država već dobija, da je EU najveći donator, kao i da pruža pomoć i podršku Srbiji u procesu pridruživanja istakao je.

On je priznao da su ljudi u Srbiji obeshrabreni, zbog dužine trajanja procesa, zbog problema sa kojima se suočava sama Unija, kao što je Bregzit i drugo.

Zabrinuti su i u kom će smeru ići pridruživanje, između ostalog i zbog migrantske politike. Ali, mislim da je EU jasno poručila da je posvećena pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana” rekao je Skot.

Vredi pročitati izveštaj o “malignom” uticaju Rusije”

Na pitanje da prokomentariše izveštaj američke administracije o 20-godišnjem napadu Vladimira Putina na demokratske institucije u svojoj zemlji i Evropi”, te da Srbija treba da počne borbu protiv “malignog” uticaja Rusije, Skat je kratko poručio da je to dobar izveštaj sa dobrim detaljima.

Vredi ga pročitati zaključio je Skat.
Povezane vesti