Slavlje u celom gradu: Pala je kiša! (VIDEO)

10.2.2018 21:48:45
Broj pregleda: 7
Podeli Tvituj Podeli na G+

U Kejptaunu je pala kiša na radost stanovnika tog južnoafričkog grada, koji se suočava sa nestašicom vode zbog velike suše.

kejptaun

Prognoza se ostvarila i sinoć je u Kejptaunu pala dugo očekivana kiša. Stanovnici su na tome zahvaljivali Bogu i izašli na ulice da bi na sopstvenoj koži osetili kapljice.

U Kejptaunu je u poslednje tri godine palo jako malo kiše, a oko četiri miliona stanovnika moraju da se drže strogih pravila da bi sprečili da česme presuše.

Kiša je stoga došla kao dar jer su mnogi uspeli da naprave zalihe vode za zalivanje, korišćenje toaleta i druge potrebe, prenosi BBC.

Lokalni zvaničnici su prošlog meseca upozorili da bi 22. aprila grad mogao potpuno da ostane bez vode. Sada, međutim, kažu da će nulti dan”, kada se predviđa da će presušiti sve česme biti 11. maja.

Izvor: Youtube/BuzzFeed News

Stanovici ovog grada i značajnog turističkog mesta na sve načine pokušavaju da štede vodu, a savetovano im je i da tuširanje svedu na vreme do 90 sekundi.

Vodu posle tuširanja koriste za toalete, a sredstvo za dezinfekciju ruku se uveliko prodaje.

Izvor: Youtube/Rehmat Ali

Više je razloga za ovakvu situaciju, a najvažniji su najveća suša koju je grad iskusio u poslednjoj deceniji, klimatske promene, kao i brz porast stanovništva.

U gradu je već smanjen pritisak, a od 1. februara je na snazi mera prema kojoj svaki građanin može da troši samo 50 litara vode dnevno.
Povezane vesti