Slovenci uvode kazne od 500 evra za roditelje koji ne vakcinišu decu, nakon što je jedan otac

11.1.2018 14:16:08
Broj pregleda: 10
Podeli Tvituj Podeli na G+

Kako bi sprečili višegodišnji trend pada vakcinacije protiv zaraznih bolesti, u Sloveniji se razmišlja o povećanju novčane kazne za roditelje koji izbegavaju ili ne žele da vakcinišu svoju decu, a koja sada iznosi od 200 do 500 evra.

O povećanju kazne za neutemeljeno izbegavanje vakcinacije, ali i o ograničenjima za nevakcinisanu decu pri upisu u vrtiće još se raspravlja, jer odluku treba doneti u najširoj saglasnosti svih koje se to tiče, rekla je za slovenske medije direktorka uprave za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Mojca Gobec.

U Sloveniji već nekoliko meseci traje kampanja podizanja svesti javnosti za potrebu vakcinacije, kako bi se preokrenuo trend pada nevakcinisane dece, a što povećava rizik od izbijanja epidemija i ponovne pojave bolesti za koje se mislilo da su prošlost.

Paniku na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani izazvao je pre nedelju dana otac koji je iz Izole sina doveo na redovan pregled, nakon čega se ustanovilo da je nosilac virusa malih boginja. Dete je bilo u kontaktu s više stotina ljudi, pa su oni pozvani na preglede.

Pročitajte još

Mediji podsećaju i na slučaj medicinske sestre koja je u trudnoći izgubila dete pošto se zarazila istom bolešću na radnom mestu, ali i na povremene slučajeve ponovne pojave magarećeg kašlja u nekim zabačenim sredinama sa slabijom zdravstvenom zaštitom.

Domaći epidemiolozi upozoravaju i da je po podacima Eurostata, Slovenija pri dnu lestvice starijih od 65 godina koji se vakcinišu protiv sezonskog gripa. U Sloveniji se vakciniše tek svaki deseti, dok prosek vakcinacije starijih osoba u Europi iznosi 35 odsto, a u nekim zapadnim zemljama i mnogo veći.
Povezane vesti