SREĆNA 2018! U ovim delovima sveta Nova godina je STIGLA, u Sidneju SPEKTAKL pred milion ljudi

31.12.2017 16:16:02
Broj pregleda: 286
Podeli Tvituj Podeli na G+

Širom planete danas se očekuje Nova godina. U 2018. već su ušli stanovnici ostrva Samoa,Kiribati i Novi Zeland, a poslednji na planeti to će učiniti stanovnici Američke Samoe i na ostrvu Nijue u južnom delu Pacifičkog okeana, pošto će kod njih 2018, po srednjoevropskom vremenu, stići tek sutra. U većini velikih gradova organizovana je svečana proslava uz vatromet i koncerte.

Spektakl u Sidneju

Nova godina stigla je i u Sidnej. Tradicionalno, na nebu iznad Opere viđen je spektakularan vatromet.

Hiljade ljudi već popodne po loklanom vremenu počeli da zauzimaju najbolja mesta u luci da bi pratili jedan od najlepših novogodišnjih vatrometa u svetu.

Domačini su ove godine očekivali više od 1,6 miliona posetilaca koji će uživati u 15-minutnom spektaklu.

Tradicionalno, tri sata pre ponoći iznad sidejska Opere, organizovan je takozvani porodični vatromet”, kao najava glavnog događaja u ponoć.

Nova godina već stigla na Samou i Kiribate

Stanovnici pacifičkih država Samoa i Kiribati prvi su, u 11 sati po srednjeevropskom vremenu dočekali 2018. godinu, a ubrzo posle njih i stanovnici Novog Zelanda.

Nova godina dočekana je potom u Oklandu na Novom Zelandu uz vatromet sa tornja Skaj, visokog 200 metara.

U 13 časova Nova godina stiže u delove Rusije, a sat vremena kasnije i u Australiju gde će biti priređen vatromet u Sidneju.

Doček Nove godine po vremenskim zonama

Britanci će za odbrojavanje biti spremni u 01.00 sat po našem vremenu, dok će Kanađani i Amerikanci novogodišnje čestitke uputiti u pet, odnosno šest sati, za nas, već prvog januara 2018. godine. U 16.00 sati najlepše želje uputiće stanovnici Japana i Koreje, a sat vremena kasnije Kine. U 18.00 sati 2018. godinu dočekaće Indonežani i Tajlanđani, u 21.00 svi oni koji su odlučili da dočekaju novogodišnje praznike u Dubajiu. Rusi će novogodišnje čestitke uputiti u 22.00 sata, baš kao i Saudijci.

Zanimljivosti o dočeku Nove godine širom sveta

Ako ste odlučili da dočekate 2018. godinu u nekoj od egzotičnih zemalja, onda bi trebalo da znate ove činjenice.
Povezane vesti