Stariji Todorićev sin vratio se u Zagreb

20.10.2017 12:23:05
Broj pregleda: 22
Podeli Tvituj Podeli na G+

Ante Todorić, stariji sin osnivača Agrokora” Ivice Todorića, osumnjičen u aferi u vezi sa ovim koncernom, vratio se u Hrvatsku i danas bi trebalo da bude ispitan u Državnom tužilaštvu, potvrdio je njegov advokat Fran Olujić.

Ante Todorić bio je potpredsednik Uprave Agrokora”, a na tu funkciju je došao početkom 2016. godine sa pozicije člana uprave za maloprodaju.

Istražni sudija odlučio je pre dva dana da se 14 osumnjičenih u slučaju Agrokor” brane sa slobode, uključujući Antu Todorića.

Advokati Ante Todorića ranije su potvrdili da je njihov klijent odjavio boravište u Hrvatskoj i da je od 5. septembra prijavljen u Londonu.

Od 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor”, istražni sudija je jednomesečni istražni zatvor zatražio samo za bivšeg predsednika uprave Agrokora” Ivicu Todorića, koji se i dalje nalazi izvan Hrvatske, kao i njegov mlađi sin Ivan.

Portal Indeks” prenosi da bi danas trebalo da bude raspisana poternica za Ivicom Todorićom, nakon čega bi bio aktiviran i evropski nalog za hapšenje.

Uz Todorića i njegove sinove Ivana i Antu, osumnjičeni u slučaju Agrokor” su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Diskordija, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Oni su bili članovi uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru”, dok su Diskordija i Hrstićeva zaposleni u revizorskoj kući Bejker Tili” koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor”.

Svi su osumnjičeni za više krivičnih dela protiv privrede i krivična dela krivotvorenja, odnosno za zloupotrebe u privrednom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Tužilaštvo Todorića sumnjiči za pribavljanja protivpravne imovinske koristi, odnosno da je u finansijskim izveštajima Agrokora” poslovanje i finansijski položaj firme prikazao uspešnijim od stvarnog rezultata.

Bivši čelnici kompanije, ali i saradnici iz revizorske kuće, pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Ivica Todorić se u ovoj aferi okoristio za više od milijardu kuna, odnosno oko 130 miliona evra.
Povezane vesti