Sud u Hrvatskoj: Valutna klauzula za kredite u švajcarcima ništavna

11.7.2018 20:15:58
Broj pregleda: 36
Podeli Tvituj Podeli na G+

Visoki trgovački sud u Hrvatskoj doneo je presudu o ništavnosti valutne klauzule u slučaju kredita u švajcarskim francima.

Na Visokom trgovačkom sudu upravo je objavljena kompletna presuda u slučaju Franak. Obrazloženje sadrži 70-ak stranica, a prema prvim informacijama potvrđena je prvostepena presuda, što znači odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Radovana Dobronića piše Poslovni dnevnik.

Dodaje da se u prvim reakcijama u pravničko bankarskim krugovima, uz komentar da treba pričekati, čuje i još jedan komentar katastrofa”.

Predsednik Udruzenja Franak, Denis Smajo, kaže da je ovo istorijska pobeda.

Presuda je, prema njegovim rečima, pre dva dana otpremljena advokatima Franka, Nikol Kvijatkovski i Nikši Valjalu, i čekaju da je službeno dobiju.

To znači kompletnu pobedu: Dosad su presuđene ništavne kamatne stope, sad i ništavnost valutne klauzule u švajcarcima, što znači da građani privatnim tužbama mogu da traže kompletnu ništavnost ugovora o kreditima u švajcarskim francima poručio je Smajo.

Odštete koje bi mogli da dobiju od banaka, u Franku procenjuju na 10 do 15 milijardi kuna (1,35 milijardi do 2,0 milijarde evra).
Povezane vesti