Svaki četvrti novinar u Crnoj Gori bio izložen pritiscima

23.12.2018 11:47:16
Broj pregleda: 82
Podeli Tvituj Podeli na G+

U Crnoj Gori je svaki četvrti novinar bio izložen pritiscima i/ili ucenama da nešto uradi drugačije nego što smatra ispravnim, dok tri četvrtine nije, pokazalo je Istraživanje agencije Damar” koje je predstavljeno u Podgorici.

Istraživanje pod nazivom Percepcija građana i novinara o medijima u Crnoj Gori” pokazalo je da je skoro svaki drugi ispitanik, koji je bio izložen pritiscima ili ucenama, odgovorio da su ti pritisci bili od onih o kojima je izveštavao.

Svaki peti ispitanik bio je izložen pritiscima od urednika ili ekonomskih i političkih centara moći”, pokazalo je ispitivanje.

U istraživanju, koje je urađeno u junu, učestvovalo je hiljadu građana Crne Gore starijih od 18 godina i 136 novinara/urednika u 11 redakcija štampanih, elektronskih i internet medija.

Prema mišljenju anketiranih novinara, najveći problemi sa kojima se suočavaju mediji u Crnoj Gori su loša finansijska situacija i nizak životni standard zaposlenih.

Kao najveći problemi navode se i polarizacija medijske scene, nedostatak samoregulacije, veliki broj medija u Crnoj Gori, a malo tržište, nedostatak integriteta, kredibiliteta, znanja i sposobnosti novinara/urednika.
Povezane vesti