Švercere duvana jure i avionima

14.1.2018 11:17:19
Broj pregleda: 38
Podeli Tvituj Podeli na G+

Sa operativcima MUP u borbi protiv sive ekonomije. Samo u jednoj akciji oduzeto 653.450 paklica. Prošle godine zaplenjeno mnogo akcizne robe

U DANONOĆNOJ borbi sa švercerima svih vrsta, operativci MUP Srbije koriste razno “oružje” od operativnih podataka, skenera i pretresa, pa do aviona. Iz vazduha se mnogo toga bolje vidi, snima se, a nelegalni zasadi duvana plene se i uništavaju.

Zvaničnici navode da je prioritet Vlade Srbije i u ovoj godini borba protiv sive ekonomije. Veliki doprinos tom “ratu” daje i policija, koja je u 2017. godini zabeležila izvanredne rezultate zaplenjeno je mnogo akcizne robe, a veliki broj osoba “zaradio” je krivične i prekršajne prijave.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić rekao nam je da se policija svakodnevno bori s krijumčarima:

Radna grupa za borbu protiv krijumčarenja duvana i duvanskih proizvoda je pokazala zavidne rezultate. Iz vazduha smo snimili nelegalne zasade duvana širom Srbije. Te podatke smo uporedili sa Upravom za duvan i videli odstupanja.

U jednoj situaciji inspektori su izašli na teren, još jednom sve prekontrolisali, i utvrđeno je da je određeni broj ljudi zasadio duvan, a da nisu imali potrebne “papire” za to niti dozvolu nadležnih republičkih organa.

Uništeno je 17 hektara nelegalnih zasada, odnosno ukupno 34 tone rekao nam je Rebić. Procenjeno je da bi šteta koja bi bila naneta budžetu Srbije, da su od uništenog duvana napravljene cigarete, na ime akciza i PDV, iznosila oko 5,7 miliona evra.

U toj borbi protiv sive ekonomije uočeno je da su šverceri sve domišljatiji, ali i da ih policajci prate gotovo u stopu. Tako je u jednoj od najvećih akcija organizovanih na teritoriji Beograda, Kraljeva, Subotice i Novog Pazara otkriveno i zaplenjeno 653.450 paklica cigareta, što je jedna od najvećih zaplena u Srbiji u proteklih desetak godina. Vrednost zaplenjene robe procenjena je na više od 120 miliona dinara.

VEĆI deo cigareta, bez akciznih markica i prateće dokumentacije, pronađen je u improvizovanim magacinima na području Beograda i Subotice, dok je deo pronađen tokom transporta u tri automobila i dva kombija. Uhapšeno je pet osoba, a protiv još dve je podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Zaplena je tokom 2017. bilo širom Srbije. Tako su policajci u Leskovcu i Zrenjaninu, gotovo na dva kraja zemlje, otkrili i oduzeli više od 57.000 paklica cigareta i uhapsili tri osobe. Na teritoriji Leskovca zaustavljeno je vozilo “fijat dukato”, a tokom pregleda utvrđeno je da prevozi cigarete bez dokaza o poreklu. Kombi je zaustavljen na putu Leskovac Vranje, kod sela Vučje.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić

Pronađeno je 44.570 paklica cigareta bez akcizne markica čija se vrednost procenjuje na oko šest miliona dinara navode u MUP detalje iz novembarske akcije. Zrenjaninci su istog dana otkrili 12.500 paklica cigareta bez akcizne markice, čija se vrednost procenjuje na oko milion i po dinara. Cigarete su pronađene prilikom pretresa stana i drugih prostorija jedne žene iz okoline Sečnja.

Jedna od najvećih akcija policije na suzbijanju sive ekonomije tokom prošle godine je i zaplena cigareta vrednih više od 46 miliona dinara. U koordiniranoj akciji Uprave kriminalističke policije sa kolegama iz Beograda i Kragujevca zaplenjene su 27.844 paklice cigareta različite vrste, bez akciznih markica. Boksovi su pronađeni tokom detaljnog pretresa kamiona, ali i stana i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni. Dve osobe su uhapšene. Jedna je iz okoline Topole, a druga iz Beograda.
Povezane vesti