Šta je za političke stranke "LEP BROJ" na glasačkom listiću, a ŠTA IM ON

30.1.2018 21:46:50
Broj pregleda: 34
Podeli Tvituj Podeli na G+

Od kada su raspisani beogradski izbori, 11 stranaka i udruženja predalo je svoje liste. Očekivano, prvi su to učinili naprednjaci, dok je za sada poslednja lista Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju.

Političke organizacije ulažu velike napore kako bi što pre prikupile dovoljan broj potpisa i predale liste. Neki bi da demonstriraju moć, drugi veruju da će “lep broj” doprineti njihovom izbornom rezultatu, a neki su sujetni. Pojedini veruju da ako nisu prvi na listi, nije važno koji su. A ima i onih koji smatraju da se gleda prvih pet, jer posle toga, svi ostali su neprimetni. Mnogi misle da vrede samo 1, 5 ili 10. A šta je istina?

Pitali smo stručnjake koliko je važan broj ispred naziva liste i zašto stranke i pojedinci žure da bi bili na što višem mestu. Vladimir Pejić, iz agencije „Faktor plus“, kaže za “Blic” da broj liste više znači u smislu imidža nego što utiče na izborni rezultat.

Naprednjaci prvi predaju listu već nekoliko poslednjih izbora zaredom. Teško je utvrditi da li je i koliko to što su prvi na listi doprinosilo njihovim pobedama. Mislim da su pre svega brzim prikupljanjem potpisa demonstrirali snagu, brzinu, dobru stranačku infrastrukturu i organizaciju navodi Pejić za naš list.

Jurenje za konkretnim brojem sporedna je stvar, a Pejić kaže da se treba baviti suštinom.

Redosled je nebitan. To je isto kao kad pričaju o kolonama, matematici ili prečicama, a sve to nema suštinski uticaj na rezultat kaže on.

Trenutni raspored ocenjuje kao manje-više očekivan jer su na prva četiri mesta stranke sa ozbiljnim organizacijama.

Upečatljivo je, recimo, da su kod prikupljanja potpisa za Jankovića, demokrate imale kolone, a sada nije baš tako bilo. Šapić je dosta brzo i efiksno reagovao što pokazuje da je dosta ozbiljno pristupio izborima, ali beleži pad u rejtingu jer nije lako sa iskusnim političkim alama koje iza sebe imaju organizacije zaključuje Pejić.

Kada je reč o redosledu listi, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da redni broj na listi nije presudan i da je za njega iznenađenje brzina kojom je Marko Bastać prikupio potpise, kao i činjenica da Socijalistička partija Srbije nije druga, već da su je preduhitrili radikali.

Važno je prvo mesto i eventualno poslednje. Prvo mesto simbolički pokazuje premoć, a može da bude korisno kod neodlučnih, a nedovoljno informisanih birača koji zaokruže da bi zaokružili. Prvo mesto bilo bi korisno i za neku novu, nedovoljno etabliranu organizaciju. Na predsedničkim izborima se pokazalo da Aleksandru Vučiću redni broj šest nije predstavljao problem navodi Klačar.

On ističe da je poslednje mesto zanimljivo ako neko neće da čita i iz revolta izlazi na izbore.

Čekaju se Beli, LDP, Ne davimo Beograd

Očekuje se da liste kandidata za Skupštinu grada Beograda u narednim danima predaju Liberalno demokratska partija, Ljubiša Preletačević Beli, inicijativa „Ne davimo Beograd“, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Stranka pravde i pominjerenja čiji je lider Muamer Zukorlić, ali sasvim sigurno i niz drugih manjih organizacija i udruženja.
Povezane vesti