TAČKA NA SUKOB SRBA I ALBANACA Dačić: Svi smo mi braća i sestre, Kukan: Vi ste

10.7.2018 13:46:26
Broj pregleda: 55
Podeli Tvituj Podeli na G+

Dobri odnosi i saradnja između Albanije i Srbije pozitivno utiču na ceo region, istakao je danas poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan.

On je, na međunarodnj konferenciji Srbi i Albanci kojim putem dalje”, u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA u Beogardu, naglasio da je skup organizovan pravovremeno, a rezultat može dati pozitivan doprinos celom regionu.

Ukoliko ima problema u odnosima Srbije i Albanije onda dolazi do širih problema u regionu”, dodao je Kukan.

U dugim hodnicima institucija u Briselu mi odnose Srbije i Albanije percipiramo u regionalnom kotekstu. Niko ne sumnja da su Srbija i Albanija važni igrači u regionu. Mi ih posmatramo kao deo procesa integracije i procesa proširenja EU. Znamo da je neophodno da se ovaj proces nastavi”, objasnio je on.

Kukan je preneo da je radio i sa Srbijom i Albanijom i da mu je drago što je Srbija u pristupnom procesu EU, kao i izrazio nadu da će uskoro krenuti i pregovori sa Albanijom.

Rekao je da EU procenjuje svaku zemlju prema sopstvenim zasugama i gleda napredak svake države u široj dimenziji, kontekstu zapadnoalbanskog regiona.

Kukan je kazao da očekuje da društva i narodi u obe zemlje budu mnogo aktivnije u međusobnim odnosima i saradnji.

Prema njegovim rečima ako su lideri angažovani i hrabri oni time šalju jasnu poruku narodu da mogu da se angažuju i pozitivno utiču na odnose zemalja.

Dačić: Ne gledamo pitanje KiM kao rešenu stvar

Osnovni kamen spoticanja između Srba i Albanaca je pitanje Kosova i Metohije, a Srbija smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je naveo da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilja, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti.

Čvrsto smo opredeljeni da zajednički radimo sa svim zainteresovanim stranama, spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima kako bi se omogućio svestrani napredak. Smatramo da je svim narodima i zajednicama potreban mir i stabilnost u regionu i njihov ubrzani ekonomski oporavak. Stoga je nastojanje Srbije da se zajedno sa drugim zemljama što skorije integriše u EU”, rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, Srbija mora da bude ključni akter u stvarima koje se nje tiču, jer, kako kaže, samo tako može da zastupa i brani svoje nacionalne interese, svoja legalna i legitimna prava.

Učešće Srbije u razgovorima nije nimalo lako, puno je otpora i nepredvidivih prepreka. Međutim, poenta i nije u pronalaženju brzih i lakih rešenja, u stihijskom prepuštanju ili prihvatanju minimalizma”, rekao je Dačić i dodao da Srbija svoju spremnost da učestvuje u razgovorima manifestuje uvek i svuda, konstantno obnavljajući napore da u postupku medijacije EU dođe do kompromisa sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

Momenat za rešavanje”

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KIM u Srbiji, Dačić je rekao da je to izraz velikog demokratskog kapaciteta društva, kao i potrebe traženja adekvatnog rešenja uz izbegavanje fragmentirane pozicije.

Zato svrha unutrašnjeg dijaloga nije dolaženje do prostog zbira različitih ideja i pogleda, već šansa za sagledavanje čitavog spektra mogućih solucija i kristalisanja stavova naše zemlje. Posledično, unutrašnji dijalog je doveo do porasta kredibiliteta Srbije u evropskim i svetskim okvirima”, rekao je Dačić.

Kada je reč o razgovorima u Briselu, Srbija ima dovoljno političkog senzibiliteta da oseti momenat rešavanja pitanja Kosova i Metohije i da svu svoju energiju i snagu uloži u pravcu postizanja kompromisa, kako se ne bi propustila istorijska prilika za dogovor sa albanskom zajednicom, naveo je ministar.

Dodao je da se Beograd snažno zalaže za dijalog sa Prištinom, smatrajući da pregovarački proces nema alternativu.

Za razliku od nekih naših zapadnih partnera, ne gledamo na pitanje Kosova i Metohije kao na rešenu stvar, već da se samo kroz dijalog može doći do rešenja. Prioritet delovanja Srbije predstavlja opstanak i poštovanje prava srpske zajednice, njen ekonomski razvoj, očuvanje kulturne baštine i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić na skupu Srbi i Albanci kojim putem dalje” koju organuzuju Novinska agencija Tanjug i agencija ATA iz Albanije.

On je dodao da će u vremenu u kojem živimo, ali i koji je pred nama, odnos srpskog i albanskog naroda jeste i biće merilo uspešnosti čitavog regiona, a i Evrope u dugotrajnom procesu pomirenja, prevazilaženja postojećih razlika i uspostavljanja međusobnog poverenja.

Eliminiššimo probleme i budimo zajedno”

Odnosi između Srba i Albanaca opterećeni su temom Kosova, zbog toga je ova tema teška, i kada se o njoj razgovara treba postupiti što je moguće racionalnije i tražiti trajna rešenja kako bi se stavila tačka na sukob Srba i Alabanaca, rekao je Dačić na konferenciji Srbi i Albanci kojim putem dalje?”

Svako od nas povezan je sa Kosovom na neki način, ja sam rođen u Prizrenu. To je bio prvi srpski glavni grad, a tamo danas živi svega nekoliko desetina Srba. Važno je da se eliminiše uzrok problema u odnosima između Srba i Albanaca. Odnosi između Srba i Albanaca važni su za region, ali i za EU i na to treba gledati kao na kapital za buduće generacije”, rekao je Dačić na konferenciji koju su organizovale agencija Tanjug i albanska agencija ATA.

Kako je istakao, ne misli ni dobro, ni lepo” o uticajima sa strane na naš region i kaže da niko ne može bolje od nas samih da definiše problem koji izaziva probleme, a to je pre svega, prema njegovim rečima, pomešanost naroda.

Kako je rekao, osim Slovenije, na prostoru bivše Jugoslavije nije bilo nijedne zemlje u kojoj je jedan narod potpuno većinski.

Neko nas je izmešao i pomešao, i u tome ima problema, ali ima i prednosti. Eliminišimo probleme i budimo zajedno. Svi smo mi u regionu braća i sestre i ne smemo da dozvolimo da nas svađa bilo ko sa strane”, poručio je Dačić.

On je zahvalio agencijama Tanjug i ATA na organizovanju konferencija o ovakvim temama.

Janjić: Srbi i Albanci zajedno da budu igrači u evropskoj ligi”

Kao i kroz istoriju, uvek je bolje poći od ljudi i njihovih potreba, pa ćete lako rešiti i pitanje državnih teritorija, poručio je danas direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Janjić je ukazao da podilaženje nije jedini način da se dođe do rešenja i dobrog odnosa Srbije i Albanije, već da je to povećanje I koordinacija saradnje.

Ukoliko se Srbija i Albanija slože, Zapadni Balkan je stabilan. Ako zajednički delujemo bićemo igrači u evropskoj ligi, ako ne bićemo periferija”, rekao je Janjić na konferenciji Srbi i Albanci kojim putem dalje”, u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA.

Kod dve zemlje reč je o različitim etnicitetima. Imamo muku sa malim razlikama, dok se one veće poput jezika lakše prevazilaze. Ne znamo dovoljno jedni od drugima, a trebalo bi da znamo više”, ukazao je Janjić.

On je rekao i da je Kosovo okvir za odnos dve zemlje, ali I da ne vidi bolji put ka rešenju osim normalizacije, koja će voditi ka saradnji dve zemlje.
Povezane vesti