Torent: Pudždemon je jedini kandidat

10.2.2018 21:48:51
Broj pregleda: 8
Podeli Tvituj Podeli na G+

Predsednik parlamenta Katalonije Rođer Torent insistirao je danas na tome da svrgnuti lider regiona Karles Pudždemon ostaje jedini kandidat za formiranje nove vlade i ponovio je svoj poziv da se pregovorima nađe političko rešenje krize.

Torent, koji je postao predsednik parlamenta nakon vanrednih izbora u decembru, rekao je britanskom dnevniku Gardijan” da je, dok se nada da će biti uspostavljen dijalog sa Španijom, Kataloniji neophodna nova vlada kojom će biti ukinuto direktno rukovođenje Madrida nad regionom.

Katalonija je pod kontrolom španskih vlasti od kraja oktobra, kada je premijer Marijano Rahoj na jednostranu inicijativu Pudždemona za nezavisnosti regiona aktivirao Član 155 Ustava kako bi raspustio secesionističku administraciju i raspisao nove izbore.

Neophodno nam je formiranje vlade što je pre moguće kako bi time sa političke scene Katalonije bio eliminisan i Član 155. Pudždemon je jedini kandidat. On je predlog parlamentarne većine i u parlamentarnoj demokratiji taj kandidat je jedini koji ima podršku poslanika”, naglašava Torent.

Britanski list podseća da Pudždemonova kandidatura predstavlja problem, jer je on u samonametnutom egzilu u Briselu u proteklih duže od tri meseca, a neposredno po povratku u Španiju suočava se sa mogućim hapšenjem na osnovu optužbi za pobunu i zloupotrebu javnih fondova. Španska Vlada odbacila je mogućnost povratka Pudždemona na funkciju i sugeriše da katalonski parlament iznese čistog kandidata”.
Povezane vesti