Tramp dao Iranu ULTIMATUM od četiri meseca: Ovo vam je POSLEDNJA ŠANSA

13.1.2018 12:47:41
Broj pregleda: 20
Podeli Tvituj Podeli na G+

Bela kuća dala je Iranu ultimatum od četiri meseca da promeni svoje zahteve i potvrdi nukrealni sporazum ili da se u suprotnom suoči sa obnovljenim sankcijama.

Američki predsednik Donald Tramp saglasio se da potvrdi da Iran poštuje šestostrani sporazumom kako bi suzbio nuklearni program, ali je jasno stavio do znanja da je to učinio poslednji put.

On je, piše, Tajms, obelodanio listu zahteva koje bi Teheran morao da upozna kako bi izbegao ponovo uspostavljanje američkih sankcija.

To uključuje otovrene krivine” u iranskoj nuklearnoj industriji, umesto desetogodišnjeg ograničenja u ovom sporazumu. Teheran će takođe morati da prihvati međunarodne inspektore na svim trženim mestima”. Oba zahteva su, navodi Tajms, u suprotnosti sa sporazumima i njenim potpisinicama EU Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Pročitajte još

Tramp je inače ranije obećao da će se povući iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici ne isprave njegove strašne propuste”.

Sporazum koji je Iran potpisao 2015. sa Kinom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Evropskom unijom podrazumeva ograničavanje nuklearnog programa Irana u zamenu za smanjenje sankcija koje su mu nametnute.
Povezane vesti